TX36 test tongscheidingspaneel om ongewenste bijvangst terug te dringen

14 februari, 2019
Tongscheidingspaneel
Tongscheidingspaneel

De ongewenste bijvangst van tong gevangen met het pulstuig (maaswijdte 80 mm) terugdringen, dat was de uitdaging die een samenwerking van VisVis B.V. (TX 36), Jaap Vlaming van JV Visserijconsultant, Kees van Eekelen, Wageningen Marine Research en de Nederlandse Vissersbond binnen het project ‘Netinnovatie kottervisserij deel II’ aangingen.

Tongscheidingspaneel

Het idee van het tongscheidingspaneel is gebaseerd op het bodemgedrag van de tong. In het tongscheidingspaneel zitten dyneema-touwen met tussenafstanden van twee en vier centimeters en stukken netwerk met mazen van 40 centimeter. Door het bodemgedrag zweven de dansende dyneema-touwen over de tong heen. De tong verdwijnt in een onderliggende kuil met een maaswijdte van 80 mm, waardoor ondermaatse tong kan ontsnappen. De overige vissoorten worden door de bewegende dyneematouwen in de bovenste kuil gedreven. Deze kuil heeft een wijdere maaswijdte van 120 mm.

Eerste testen

Afgelopen juli werd het idee van de tongscheidingspaneel met een lengte van 7,50 meter voor het eerst getest. Hieruit bleek dat het mogelijk is om met het innovatieve paneel tong te scheiden van de overige vangst. Echter werd er teveel maatse tong verloren. “De tongen werden niet voldoende gestuurd in de juiste richting van de netten”, de Nederlandse Vissersbond. Het verlengen van het achternet plus het sorteerpaneel werd gezien als de oplossing voor dit probleem. “Dit bleek nogal een uitdagende opdracht, gezien dit grote gevolgen had voor de afmetingen van het net. Het uiteindelijke resultaat was een imposant tongscheidingspaneel van 18 meter”, aldus de projectbegeleider.

Tongscheidingspaneel

Bijeenkomst

De laatste weken van 2018 stonden in het teken van testen met het 18 meter lange tongscheidingspaneel. Freelance visserij-onderzoeker Willem den Heijer stapte tussen kerst en oudejaarsdag aan boord van de TX36 om de bemonstering uit te voeren. “De scheiding van tong is beter geworden, maar is zeker nog niet waar wij op gehoopt hadden. Het verlengen van het net lijkt niet voldoende bij te dragen aan het beïnvloeden van de tongen in het net”, vertelt Jaap Vlaming van JV Visserijconsultant. “Met enkele aanpassingen zou dit percentage hoger kunnen worden, maar er zou eerst goed naar het ontwerp moeten worden gekeken. Gezien de bevindingen van dit netontwerp en de vele andere onderzoeken binnen het project ‘Netinnovatie Kottervisserij deel II’ lijkt het mij raadzaam om met betrokkenen een bijeenkomst te organiseren om ideeën uit te wisselen voor een eventueel vervolg.”

Tongscheidingspaneel
Tongscheidingspaneel

Ongewenste bijvangst verminderen

Afgelopen jaren zijn er meerdere netinnovaties verder uitgewerkt en getest binnen het project ‘Netinnovatie Kottervisserij deel II’. “De vissers en nettenmakers hebben zich hard ingezet om ongewenste bijvangst te verminderen. Daar is het tongscheidingspaneel het bewijs van. Het idee van Jaap voor een bijeenkomst zou een goede kans zijn om alle opgedane kennis op een rij te zetten”, aldus de Nederlandse Vissersbond

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met het secretariaat via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

<< Ga terug naar het weekjournaal

Het project Netinnovatie Kottervisserij deel 2 wordt ter voorbereiding op de aanlandplicht door de Nederlandse Vissersbond namens de kottersector uitgevoerd met steun uit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV).

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses