Wat is er aan de hand met het tongbestand? Wageningen Marine Research (WMR) wil graag de ervaringen en ideeën van vissers horen. De informatie uit de praktijk is belangrijk om de bestandsschatting te kunnen verbeteren. Beter begrip over het tongbestand helpt de overheid, de PO’s en vissers om het bestand beter te beheren. WMR nodigt platvisvissers daarom uit voor een bijeenkomst op zaterdag 14 oktober van 09:30-13:00, Haringkade 1 IJmuiden.
Het Noordzeetong-advies 2024
Eind juni gaf de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES) advies over het Noordzeetong- bestand. Het volwassen bestand is gedaald en zit nu onder het streefniveau dat de maximaal duurzame oogst (MSY) geeft. Het bestand zit nog wel boven het limietniveau; bij het bereiken van het limietniveau komt de voortplanting in gevaar. Terwijl de visserij-inspanning sterk is gedaald, is er grote onzekerheid over de Noordzeetong. Op grond van de nieuwste schattingen adviseerde ICES om de vangsten van tong fors te verlagen: met maar liefst 61 procent.
Onzekerheden rond de bestandsschatting
De recente bestandschatting die gebruikt is voor het vangstadvies voor tong is met grote onzekerheden omgeven. Het berekeningsmodel geeft systematisch een overschatting aan van het paaibestand. De oorzaken hiervoor zijn niet duidelijk. Er zijn verschillende (combinaties van) verklaringen mogelijk: (1) de snelle omschakeling van de traditionele boomkorvisserij naar de pulsvisserij en weer terug naar de boomkor na 2018, waardoor de selectiviteit van de gerichte visserij op tong heel snel veranderd is; (2) de aanname voor de natuurlijke sterfte in het model die niet meer in lijn is met de waargenomen veranderingen in gewicht en lengte op een bepaalde leeftijd door de tijd heen; en (3) het “verdwijnen “van de jaarklasse 2018. Deze lijkt te zijn ‘verdwenen’; en komt nauwelijks meer voor in de vangsten.
Bestandsschatting onder de loep: inbreng van vissers gevraagd
Door de onzekerheden binnen de bestandsschatting voor tong heeft ICES een zogenaamde ‘benchmark’ gepland in 2024. Dit betekent dat het model en alle beschikbare gegevens van Noordzeetong in 2024 aan een grondige evaluatie worden onderworpen. WMR wil hierbij graag de ervaringen, kennis en ideeën van vissers meenemen, om zo een compleet plaatje te krijgen van alle mogelijke verklaringen. . In 2023 is er ook een benchmark geweest voor kabeljauw wat geleid heeft tot een vernieuwde methode om tot het advies te komen. Deze zal tijdens de bijeenkomst kort toegelicht worden.
Bijeenkomst met platvis-vissers: 14 oktober
Tijdens de bijeenkomst met vissers presenteert WMR hoe de bestandsschatting van tong werkt en waar de problemen zitten. De bijeenkomst is echter vooral bedoeld om de ervaringen, kennis en ideeën van vissers rond veranderingen in het tongbestand en vangbaarheid en verklaringen hiervoor te verzamelen. Deze inbreng kan dan meegenomen in de evaluatie van het model voor de bestandsschatting. De bijeenkomst is van 09:30 tot 13:00 (inclusief broodjeslunch) bij Wageningen Marine Research te IJmuiden (Haringkade 1, 1976 CP).
Opgeven voor bijeenkomst
Vissers die willen meedenken worden gevraagd om zich uiterlijk maandag 9 oktober op te geven in verband met de catering. Mochten er dieetwensen zijn, dan horen we dat ook graag. Opgeven kan door een berichtje te sturen aan: nathalie.steins@wur.nl / 06-19263336.