Wekelijks ontvangen wij van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een overzicht van de quota voor de Nederlandse visserij en de daarbij behorende uitputting (%).
Nederlandse vissersvaartuigen moeten beschikken over voldoende vangstrechten om bepaalde vissoorten te kunnen aanvoeren. Voor een aantal soorten geldt dat deze per schip verdeeld zijn op basis van individuele contingenten. Voor andere soorten is die verdeling er niet. Dan gelden nationale quota. De visserij sluit als een quotum voor 100 procent is uitgeput, tenzij we extra vangstrechten verkrijgen via quotumruil.
Individuele contingenten zijn er onder meer voor schol, tong, kabeljauw, wijting, haring, horsmakreel. Voor soorten als rog, tarbot/griet, Noorse kreeft (langoustines) geldt een nationaal quotum. Voor de soorten in Kanaal en Skagerrak en voor bepaalde soorten in de Noordzee geldt dat door de PO’s afspraken zijn gemaakt over de maximaal aan te voeren hoeveelheid per schip.
Onderstaande tabel bevat gegevens bijgewerkt tot 24 mei 2019
Poster: | Omschrijving: |
---|---|
Ontwerper: Carlijn Geerse Doel: Discards verwaarden Omschrijving: De discards niet lozen, maar binnen windmolenparken opkweken tot marktwaardige vis. |
|
Ontwerper: Cindy Janti Doel: Overleving verbeteren Omschrijving: In dit ontwerp wordt de verwerkingslijn aangepast zodat er sneller verwerkt kan worden. Stortbakken worden ter hoogte van de leesband geplaatst. Zowel stortbakken als leesband lopen vol met water. Vissen worden verenkeld in het doseerstation waarna door middel van beeldherkenning discards en marktwaardige vangst van elkaar gescheiden worden. De discards gaan overboord en de marktwaardige vis wordt verder verwerkt. |
|
Ontwerper: Dirk Hoogeveen Doel: imago visserij verbeteren Omschrijving: Ontwikkelen van een gedragsprotocol in samenwerking met een marktpartij om vissers te positioneren als ‘boswachters’ van een gezonde zee om hen zo via een verbeterd imago, via de politiek te vrijwaren van de aanlandplicht. |
|
Ontwerper: Douwe Bouwers Doel: Beter inzicht in de discards en mogelijk gedragsverandering Omschrijving: Met behulp van een TrekTrackerApp zouden vissers dankzij slimme geautomatiseerde data-analyse van de volledig gescande vangst kunnen kiezen om selectiever te gaan vissen door plekken met discards te gaan vermijden. |
|
Ontwerper: Emma Kolk Doel: Selectiviteit verbeteren Omschrijving: De vangst wordt in tunnels geleid. Door middel van airbags wordt de lengte, dikte en vorm van de vis gemeten waarna bepaald wordt of het om discards of maatse vangst gaat. In het geval dat er discards geconstateerd wordt gaat een tunnel open waardoor de vis kan ontsnappen. |
|
Ontwerper: Evi Mulder Doel: Selectiviteit verbeteren Omschrijving: Tong en schol worden in aparte kuilen met verschillende maaswijdtes geleid nadat door middel van beeldherkenning is vastgesteld welke soort het is. |
|
Ontwerper: Isabelle Nielen Doel: Imago visserij verbeteren Omschrijving: Een communicatiestrategie en filmpje voor EMK om verhaal over de aanlandplicht beter over het voetlicht te brengen bij het grote publiek. Op deze manier wordt er geprobeerd om begrip voor het standpunt van de sector te kweken bij het grote publiek, om zo in de toekomst de wet terug te draaien. |
|
Ontwerper: Jana Sinitsova Doel: Overleving en welzijn van vissen verbeteren Omschrijving: De vangst wordt onder water in het net verdoofd door middel van elektrische pulsen. Doordat vissen niet proberen te ontsnappen en minder stress ervaren raken ze minder beschadigd. |
|
Ontwerper: Javier Dinten Fernandez Doel: Overleving verbeteren Omschrijving: Samenwerking met Lisa Kleisen, focus op de pomp die de vissen door de brandslang omhoog pompt. Door middel van onderdruk worden de vissen de brandslang in geleid. Doordat vis niet meer in het net wordt opgehaald en doordat de verwerking sneller gaat wordt de overlevingskans hoger. |
|
Ontwerper: Jimmy Iliohan Doel: Overleving verbeteren Omschrijving: Het net wordt niet meer boven water gehesen aan de zijkant van het net maar wordt onder water via de achterkant van het schip binnen gehaald, hierdoor loopt de vangst minder beschadigingen op wat de overlevingskans zou verhogen. De vis wordt vervolgens benedendeks verwerkt. |
|
Ontwerper: Kati de Jong Doel: Innovatieproces verbeteren Omschrijving: Een minor voor universitaire studenten die leren innovatieprocessen te begeleiden zodat onderzoek goedkoper wordt voor kleinschalige onderzoeken. |
|
Ontwerper: Lisa Kleisen Doel: Overleving verbeteren Omschrijving: Samenwerking met Javier Dinten Fernandez met focus op de buis die continu vangst omhoog haalt uit het net. Doordat de verwerking sneller gaat zou de overleving van discards verbeteren. De buis is geïnspireerd op een brandslang. |
|
Ontwerper: Shannon de Jong Doel: Selectiviteit verbeteren Omschrijving: Een nieuwe manier van vissen door middel van een apparaat wat tongen lokt met de geur van zagers in bruisballen. Door Electric Field Imaging in combinatie met beeldherkenning wordt beoordeeld of de vis de marktwaardige maat heeft. Zo ja, dan wordt de vis naar binnen gezogen. |
|
Ontwerper: Silke de Jong Doel: Innovatieproces verbeteren Omschrijving: Een app waar vissers en andere stakeholders op laagdrempelige wijze subsidie kunnen aanvragen voor het ontwikkelen van een innovatief idee. Een innovatiemakelaar beheert het fonds. De app verbetert de flexibiliteit van subsidieverlening doordat men niet langer afhankelijk is van een specifieke openstelling en doordat het doen van een aanvraag vereenvoudigd wordt. |
|
Ontwerper: Sjoerd Kruimer Doel: Selectiviteit verbeteren Omschrijving: Een nieuw soort vistuig geïnspireerd op de mantarog dat door middel van camera’s en beeldherkenning de vissen sorteert en vervolgens via een kleppensysteem de ondermaatse vis loost. |
|
Ontwerper: Taner Ulusoy Doel: Selectiever vissen Omschrijving: Een onderwaterrobot die vanaf het schip wordt bestuurd voor het vangen van marktwaardige vis. De onderwaterrobot vangt de vissen door middel van sonars, camerasystemen en zuigtechnieken. |
|
Ontwerper: Wouter Kok Doel: Overleving verbeteren Omschrijving: de vangst wordt door middel van camera’s en beeldherkenning automatisch gesorteerd aan boord. De geautomatiseerde verwerking gaat sneller waardoor discards sneller terug in zee gaan wat de overlevingskans verhoogt. |