VLAARDINGEN – Onder de titel ‘Behouden Vaart’ is in het Museum Vlaardingen een permanente tentoonstelling ingericht over de redersfamilie Hoogendijk, aan de hand van scheepsmodellen.
De opeenvolgende generaties Hoogendijk speelden twee eeuwen lang een belangrijk rol in het Vlaardingse economische leven, in het bijzonder waar het de visserij en de handel betrof. Museum Vlaardingen had al meerdere bijzondere objecten uit de Hoogendijk-geschiedenis in de collectie, maar onlangs gaf Jaap Hoogendijk, de laatste Hoogendijk die eigenaar en directeur was van Hoogendijk Import Export, alle scheepsmodellen uit de collectie van de familie in langdurige bruikleen aan het museum. Met deze scheepsmodellen in de hoofdrol stelde het museum een nieuwe permanente tentoonstelling samen over de familie.
Deze collectie geeft een volledig overzicht van de Nederlands vissersvaartuigen die ingezet werden voor ‘de grote zeevisserij’ in de periode 1820-1970, laat zien op welke schepen de Vlaardingers aanvankelijk visserij bedreven, welke verschillen er zijn tussen de schepen voor de haringvisserij en die voor de beugvisserij en welke innovaties hebben bijgedragen aan de Vlaardingse bloeiperiode vanaf de tweede helft van de 19de eeuw. Ook wordt geschetst hoe Vlaardingen zijn leidende positie als visserijstad verloor.
Tijdperk
Voor de unieke scheepsmodellen zijn op maat gemaakte vitrines ontworpen. De presentatie eindigt met het model en filmbeelden van de VL 142 ‘Voorwaarts’, de laatste hektrawler van de familie, die in 1988 werd verkocht. Als Jaap Hoogendijk, als tiende generatie, in 2017 zijn aandelen van Hoogendijk Import Export overdoet aan Vishandel Tel en de huidige directeur Leo Hattenbach en zijn functie neerlegt, komt er een einde aan het tijdperk van de familie Hoogendijk in de Vlaardingse visserij, vishandel en koopvaardij.
Het museum dankt Jaap Hoogendijk, en ook de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen, het Fonds Schiedam Vlaardingen en Leen van Bree voor hun bijdragen.
Het laatste schip voor de familie Hoogendijk/Dogger Maatschappij was de vriestrawler VL 142 ‘Voorwaarts’, die in 1975 gebouwd werd bij De Dageraad (voorheen Boot) in Woubrugge. Het 51,10 meter lange schip werd in 1983 verlengd tot 59,6 meter bij de Ysselwerf in Capelle aan de IJssel. In 1988 gaat de trawler als SCH 144 ‘Voorwaarts’ naar de door Vrolijk en Jaczon samen opgerichte VOF Voorwaarts. Na slechts enkele maanden als SCH 144 ‘Voorwaarts’ gevaren te hebben wordt het schip verkocht naar het Britse J. Marr Fishing Ltd in Hull, die het schip in de vaart brengt als H 142 ‘Swanella’. Vanaf het najaar van 1994 opereert het schip op de Faeröer als VN 449 ‘Fran’. Het laatste wat van de trawler bekend is, is dat het als ‘Fram II’ nog tot in ieder geval de beginjaren van deze eeuw vanuit Walvisbaai, Namibie, opereerde. Maar het spoor loopt daar dood.
Foto: Sjaak van ’t Wout
Foto: Sjaak van ’t Wout
Foto: Sjaak van ’t Wout
Bron: Visserijnieuws