De wetenschappers van ICES hebben in opdracht van de Europese Commissie de vangstadviezen voor 2017 bekend gemaakt. Voor de Noordzee bestanden wordt een verhoging voor de tong en een verlaging voor de haring, schol, kabeljauw, wijting en Noorse kreeft geadviseerd. De adviezen vormen de basis voor het vaststellen van de quota door de Europese visserijministers (Raad) eind van dit jaar. Vandaag heeft Nathalie Steins van IMARES een presentatie gegeven over de adviezen in Den Haag. Vanuit de visserij is er vooral kritiek op de verlaging van de schol. Het bestand is nog verder gegroeid en zeer robuust terwijl de visserijsterfte verder is gedaald. Het lagere advies is het gevolg van gesteggel over het beheerplan tussen Noorwegen en de Europese Commissie. Derk Jan Berends was aanwezig namens de Nederlandse Vissersbond.
Per soort is het advies als volgt:
Noordzee haring
Natuurlijke sterfte is naar beneden bijgesteld. De reden is dat de visserijsterfte wat hoger is geweest de afgelopen jaren. Natuurlijke sterfte en visserijsterfte werken als communicerende vaten; als de een hoger is, is de andere lager. De visserijsterfte is laag en de het paaibestand is groot. Het advies volgens het beheerplan voor 2017: 458.926 ton totale vangst waarvan 426.259 ton voor menselijke consumptie. Het TAC advies is 18% lager ten opzichte van 2016. Discards zijn verwaarloosbaar. Klik hier op de officiële publicatie van ICES.
Noordzee tong
Het paaibestand van tong bevindt zich boven het doelniveau (beheerplan tong en schol), de visserijsterfte is verder afgenomen en bevindt zich boven het doelniveau. Het advies op basis van het beheerplan tong en schol is voor 2017: 14.187 ton, inclusief discards is dat 15.251 ton. Het TAC advies is +7% hoger ten opzichte van 2016. Aanlandingen van tong zijn stabiel gebleven. De visserijsterfte is sterk gedaald en zit op het niveau van Maximale Duurzame Oogst (Maximum Sustainable Yield = MSY). De aanwas (jaarklassen) is zwakker wat gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van het bestand. Klik hier op officiële publicatie van ICES.
Noordzee/Skagerrak Schol
Het advies voor Noordzee en Skagerrak zijn gecombineerd. Het paaistand is onverminderd hoog, zelfs verder gestegen. De visserijsterfte is historisch laag wat de sterke toename van het paaibestand tot gevolg heeft gehad. Toch is het vangstadvies voor 2017 om de TAC met -15% te verlagen: 158.201 ton totale vangst. Er is onenigheid tussen Noorwegen en de Europese Commissie over het beheerplan. ICES heeft daarom op last van de Europese Commissie een advies gebaseerd op de visserijsterfte volgens MSY. Het toepassen van het beheerplan zou volgens ICES geen problemen opleveren voor het bestand. Het zou juist een verhoging van de TAC met 15% betekenen. Het is dus een politieke keuze dat het vangstadvies fors (-30%) lager is. Vanuit de visserij is kritiek op deze verlaging. Het paaibestand is historisch hoog en ook de visserijsterfte is historisch laag. De Europese Commissie legt de lat dus hoger dan nodig is. Voor tong wordt namelijk wel het beheerplan gehanteerd. Zou men MSY principe hanteren dan kon de TAC voor tong nog hoger worden. Tegenstrijdig beleid dus. Klik hier op de officiële publicatie van ICES.
Noordzee Kabeljauw
Bestand bevindt zich net onder het voorzorgniveau (Bpa), de visserijsterfte ligt boven het streefniveau (MSY). Het advies op basis van MSY voor 2017: 47.431 ton totale vangst, 38.691 ton commerciële vangst, een afname van de TAC van 4%. Dat is conform de afspraken tussen de Raad en de Europese Parlement die afgelopen week zijn gemaakt. In 2017 zou het paaibestand volledig hersteld kunnen zijn. Visserijsterfte is enorm afgenomen de afgelopen jaren. De aanwas van kabeljauw blijft laag. Klik hier op de officiële publicatie van ICES.
Wijting
Bestand bevindt zich net boven voorzorgniveau, visserijsterfte bevindt zich boven het streefniveau (MSY). Het advies voor 2017: 23.527 ton, een verlaging van de TAC. Klik hier op de officiële publicatie van ICES.
Noorse kreeft
ICES adviseert per vangstgebied (Functional Units) maar de Europese Commissie beheert het bestand als een geheel. Voor Nederland zijn de FU’s Botney Cut/Silver Pit en Off Horn’s Reef belangrijk. Advies voor beiden samen is 1.200 ton/jaar. Klik hier op de officiële publicatie van ICES.
Zeebaars
ICES geeft een 0 advies. Het bestand neemt af, de visserijdruk is hoog. Er zijn geen tekenen van herstel en daarom geldt een nul advies. Klik hier op de officiële publicatie van ICES.