Deze week was Jacob Snoek namens de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid in Brussel voor de Decemberraad, de plek waar onderhandeld wordt over de vangstmogelijkheden voor het nieuwe jaar. Het goede nieuws is dat alle onderhandelingen voor het eerst sinds Brexit op tijd zijn afgerond en dat visserijbedrijven weten waar ze aan toe zijn. Het slechte nieuws is dat de tongvissers te maken hebben met een onwerkelijke korting van ruim 60% en daarmee is een hele moeilijke situatie ontstaan voor tongvissers die besloten hebben om niet te saneren.
Noordzee tong
In 2021 was het tongbestand volgens de wetenschappers nog historisch hoog en had de gemiddelde tongvisser een contingent van zo’n 90 ton. Daar is na deze dramatische korting voor 2024 slechts 16% van over en dus komt dat gemiddelde nu op 14 ton tong per kotter. En dat terwijl de tongvangsten per schip van de afgelopen 10 weken hoger zijn in vergelijking met dezelfde periode in het “topjaar” 2021. Op basis daarvan zou je toch nog kunnen kiezen voor een mildere korting. Op veel adviezen van ICES wordt vaak met een vraagteken vanuit de visserij gereageerd en dat doen we niet alleen bij kortingen. De vraag “waar zit die schol dan?” wordt al bijna 8 jaar hardop uitgesproken. Het akelige is dat we vanuit EU kennelijk niet meer kunnen afwijken van deze adviezen en dat bijvoorbeeld sociaaleconomische aspecten niet meegenomen worden. “Je moet toch wel verdraaid zeker zijn van je gelijk om een vloot , welke voor 50% is gesaneerd, een groot deel van het jaar voor de kant te leggen.” Begin volgend jaar is de benchmark voor tong gepland en we hopen en verwachten daarmee een realistischer beeld vanuit de wetenschap. Dat zal ons naar verwachting echter niet helpen voor 2024.
Afgelopen weken hebben we met een delegatie vanuit de visserij gesproken met o.a. demissionair-minister Adema. De kritiek was niet mals, maar we hebben ook een aantal suggesties om de zaak nog enigszins te redden aangevoerd. Tot nu lijkt er echter nog weinig te zijn gedaan met deze suggesties en Nederland heeft bijvoorbeeld “gewoon” ingestemd, zij het met een opmerking over de grote korting voor tong. De minister is zich echter bewust van de knellende situatie en daarom hebben we volgende week nog een ingelast bestuurlijk overleg. Daarin zullen we kijken naar eventuele mogelijkheden om de pijn enigszins te verzachten.
We gaan als PO’s een gezamenlijke opzet maken voor de verdeling van de gesaneerde tongcontingenten. Daarnaast wordt er begin januari samen met de vissers een visplan gemaakt met daarin een indicatie voor huur/verhuur. Duidelijk is dat er voor iedere tongvisser een flinke aanpassing gemaakt moet worden ten opzichte van het huidige visplan.
Noorse zone
De onderhandelingen voor 2023 gingen ontzettend moeizaam en je zou de stemming onvriendelijk kunnen noemen. Voor 2024 ging dat een stuk soepeler en hoewel er toch een 3e ronde nodig was, is er tijdig een akkoord. Vanaf de start van 2024 hebben we dus toegang tot de Noorse wateren, echter zijn de bijvangstmogelijkheden niet vergroot en dus nog steeds krap.
Wel is er een kleine opening voor toegang van boomkorschepen in de Noorse Zone. Dit verbod is vanaf 1 oktober 2022 van toepassing en heeft Noorwegen zonder enige toelichting ingesteld. Nu is er voor 2024 een afspraak voor een onderzoekspilot op een aantal aangewezen gebieden. Dit zal voor een kleine groep zijn en dit moet allemaal nog uitgewerkt worden. We moeten dit vooral zien als een kleine opening, maar het is in ieder geval al positief te noemen dat men openstaat voor een dialoog.
Overige visbestanden
Ook voor tong in de zogenaamde buitengebieden is flink gekort: Skagerrak – 35%, Ierse Zee -66%, Golf van Biskaje – 7%.
De schol gaat iets omhoog, maar waarschijnlijk wordt het contingent wel met ca. 18% gekort. Dit heeft te maken met de verhouding maats en ondermaats. Nederland heeft dus een grote reservepot voor ondermaatse schol.
Tarbot en Griet is altijd een gecombineerde TAC geweest. Vanaf 2024 worden deze uit elkaar gehaald en is er dus een apart quotum voor zowel Tarbot als Griet. Voor beide soorten verwachten we geen problemen op de Noordzee, maar exacte cijfers hebben we nog niet. Hetzelfde geldt voor Tongschar en Witje.
Voor wijting en schelvis zijn eindelijk de geadviseerde verhogingen doorgevoerd. Deze gaan respectievelijk 124 en 74 procent omhoog.
Voor rog is er eindelijk een aanzienlijke stijging, voor Noordzee komt er 81% bij. Dat is bijna een verdubbeling en deze kunnen we als Nederland goed gebruiken.
Langoustine is een kleine korting van 4% en daarmee verwachten we dat er voldoende ruimte is om quotum naar Nederland te ruilen.
Wat betreft zeebaars zal voor 2024 dezelfde regeling gelden als het huidige jaar. Dit betekent voor de gaande visserij een jaarquotum van 3.800 kg. Lijnvissers mogen dan 6,2 ton aanvoeren gedurende het jaar en staandwantvissers hebben een bijvangst van 1,6 over het gehele jaar.
Zie onderstaande tabel voor de belangrijkste soorten voor Nederland.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Jacob Snoek.