Donderdag 9 februari 2023 stond er in de Tweede Kamer een LNV commissiedebat op de agenda waarbij naast de glastuinbouw veel aandacht werd geschonken aan de visserijsector. Ondanks dat het niet direct op de agenda stond, was de garnalenvisserij prominent aan de orde naast onderwerpen zoals beschermde gebieden op de Noordzee, steunmaatregelen voor de kottervisserij en de visie voedsel uit zee en grote wateren. Namens de Nederlandse Vissersbond / PO Delta Zuid was Durk van Tuinen aanwezig in Den Haag en de garnalenvissers van de WR 126 en WON 50.
Innovatie en transitie lijkt sleutelwoord
Tijdens de eerste bijdragen van de Tweede Kamerleden werd nogmaals duidelijk uit welke hoek de visserij de steun kan verwachten. Voor de visserijsector waren er waardevolle bijdragen van de BBB, PVV, SGP, ChristenUnie, CDA en VVD.
Minister Adema begon zijn beantwoording met een waardevol betoog waaruit steun bleek voor de toekomst van de visserijsector. De visserij hoort bij Nederland, levert een duurzaam product en moet gesteund worden. Er dient echter wel een transitie doorgemaakt te worden naar bijvoorbeeld meer energie neutrale vissersschepen en moet er oog zijn voor medegebruik in bijvoorbeeld windmolenparken. Op een vraag van Caroline van der Plas (BBB) gaf minister Adema aan, te werken aan langjarige zekerheden voor de visserijsector zodat investeren en ondernemen meer mogelijk wordt.
Een vergunbare aanvraag garnalenvisserij
Duidelijk werd dat minister Adema zich inzet om bodemberoerende visserij te behouden, ook gelet op de ontwikkelingen van de Europese Commissie. In dit commissiedebat werd er veel tijd besteed aan de garnalenvisserij. De huidige Wnb-vergunningaanvraag, die door de Nederlandse Vissersbond / PO Delta Zuid namens alle Nederlandse garnalenvissers is ingediend, werd door de minister als vergunbaar bestempeld. Ook de gedoogperiode werd daarbij bestempeld als goed onderbouwd en vergunbaar. Binnen het debat waren wel zorgen over de transitie gericht op de stikstofreductie. Kan deze binnen 9 maanden gehaald worden? Minister Adema gaf aan dat de planning strak is, maar vertrouwen heeft in een goede afloop. Zoals bekend hebben de visserijorganisaties gevraagd om een gedoogperiode van 2 jaren wat onderbouwd werd met een advies van leveranciers, technici en scheepswerven. Op verzoek van Roelof Bisschop wordt het advies van de Landsadvocaat, gericht op het vraagstuk of de garnalenvisserij bestaand gebruik is in relatie tot de stikstofopgave, toegestuurd aan de leden van de Tweede Kamer. Daarmee lijkt dat advies openbaar te worden.
Veel onderwerpen, weinig tijd
Het werd duidelijk dat er veel in de visserijsector speelt, want het drie uur durende debat bleek te kort om alle vragen van de Tweede Kamer leden te beantwoorden. Zo werd er nog genoemd dat de minister samen met zijn ministerie van LNV wil werken aan proeven met ook actieve (gesleepte tuigen) visserij in nieuw te ontwikkelen windmolenparken. Vooralsnog wordt er voornamelijk gekeken naar mogelijkheden voor passieve visserij, maar ook actieve visserij wil het ministerie van LNV niet uitsluiten. Waarschijnlijk ook niet met het oog op de steeds groter wordende ruimteclaim van windenergie op zee. Een flink aantal vragen bleven onbeantwoord gelet op het tekort aan tijd en worden op korte termijn door de minister schriftelijk beantwoord.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.