Het aantal jonge mosselen is flink gestegen in de afgelopen jaren. Het aantal mosselbanken is mogelijk zelfs verdubbeld, blijkt uit onderzoek van Wageningen Universiteit en Research (WUR).
Goed voor de voedselketen
De mosseltjes zijn nu nog maar een paar millimeters groot, maar zijn nu al van belang in de voedselketen. “De eerste vogels zijn hier heel blij mee, evenals de verschillende soorten platvisjes” zegt bioloog Karin Troost van de WUR. “Vanaf volgend jaar zijn ze, als ze zijn gegroeid, ook voedsel voor de scholekster, die het moeilijk heeft in Nederland.”
De mossels doen het goed. Mogelijk komt dat door het aantal garnalen, die in aantal is afgenomen. Dat op zijn beurt kan komen door vissen, zoals de wijting, die weer in aantal zijn toegenomen en de garnalen eten. Zo werkt het aantal mosselen door in de voedselketen.
Stormen
Het is wel de vraag hoeveel van de jonge mosselbanken over blijft. “Hele banken kunnen als een vliegend tapijt worden weggeblazen” zegt Troost. Niet alleen door stormen verdwijnen er mosselbanken. De helft verdwijnt ongeveer doordat ze wegstromen of opgegeten worden, is de schatting. De WUR houdt de ontwikkelingen van de mosselbanken bij met behulp van satellietbeelden.
BRON: NOS
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Jannieke Bogerd.