De Labourpartij heeft aangekondigd dat ze bodemvisserij willen gaan verbieden in alle nationale mariene beschermde gebieden. Vandaag, donderdag 4 juli, zijn de Britse verkiezingen en volgens de peilingen gaat Labour de verkiezingen winnen. Volgens Labour-parlementariër Toby Perkins zal dit één van de eerste maatregelen zijn die de partij wil gaan treffen. Deze maatregel kan uitlopen op een regelrechte ramp voor de Nederlandse vissers.
Sluiting beschermde mariene gebieden
De Europese Commissie heeft lidstaten opgeroepen om in 2030 volledig te stoppen met bodemvissen. Omdat de bodemvisserij een verwoestende impact zou hebben op het zeeleven. Tot nu toe hadden alleen Griekenland en Zweden een verbod aangekondigd. Groot Brittannië heeft 178 beschermde mariene gebieden. In 13 van die gebieden geldt sinds 22 maart 2024 al een verbod op bodemvisserij. Daarmee werd 4000 km2 gesloten voor visserij. Dat had vooral impact op de vissersvloot van Frankrijk, België en Nederland.
De Britten vissen amper in hun beschermde mariene gebieden. Volgens een rapport van Oceana, een organisatie die zich inzet voor het behoud van mariene ecosystemen, wordt er 33 duizend uur gevist met sleepnetten. 6% daarvan vist onder Britse vlag. De overige uren worden gemaakt door Nederlandse, Belgische en Franse vissers. Frankrijk vindt het discriminatie en heeft een coalitie van EU-lidstaten opgezet om de Europese Commissie tot actie op te roepen en sancties in te stellen tegen het Verenigd Koninkrijk.
Nederlandse vissers in de problemen
Na de Brexit is de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU veranderd. De sluiting van de gebieden brengt deze relatie nog meer onder druk. De Nederlandse kottervloot is ongeveer gehalveerd na de Brexit door de recente sanering. De Nederlandse Vissersbond is zeer verrast dat Labour met deze plannen komt. “In sommige gebieden, zoals in de Zuidelijke Noordzee, gaat het vooral om het beschermen van de bruinvis en vogels. Dat heeft niks met bodemvisserij te maken, waardoor het leek alsof de visserij daar wel behouden kon worden.” zegt Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond. “Een verbod zou weleens de genadeklap voor tongvissers kunnen zijn die met name actief zijn in de zuidelijke Noordzee.” De visserij heeft al te kampen met veel uitdagingen: hoge brandstofprijzen, ruimtebeperkingen door onder andere windparken op zee en het verbieden van bijvoorbeeld pulsvisserij.
“De Britten waren al bezig met het inperken van de bodemvisserij in sommige beschermde gebieden. Dat traject waar we nog middenin zitten is pijnlijk, maar dat ze het nu overal willen verbieden is een regelrechte ramp voor de Nederlandse bodemvissers.” Aldus Van Tuinen.
BRON: Brusselse Nieuwe
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen