Afgelopen week zijn er door beroepsvissers ruim een miljoen glasaaltjes uitgezet in het Markermeer. Het doel van deze uitzet is om de aalstand te versterken. Het geld voor aankoop van de glasaaltjes is beschikbaar gesteld door de rijksoverheid, met financiële steun van Europa en Stichting DUPAN, die ook borg stond voor de coördinatie van het project . De PO IJsselmeer (Nederlandse Vissersbond) heeft drie vissers bereid gevonden om de uitzet te doen. In totaal is er ruim 350 kilogram glasaal uitgezet, met dank aan DUPAN en de mannen van de HK-8, HN-35 en UK-55.
Het nut van glasaaluitzet
Glasaal wordt voornamelijk gevangen langs de kusten van Frankrijk en Engeland. Na de vangst worden ze levend per vrachtauto vervoerd naar afnemers in heel Europa. Een deel van de aaltjes gaat naar kwekerijen, het grootste deel (60%) wordt in de natuur uitgezet om de aalstand te versterken. Het vangen en weer uitzetten van glasaal in de natuur vindt al lange tijd plaats en niet zonder reden. Het is voor de kleine aaltjes in de loop van de tijd steeds moeilijker geworden om zelf de geschikte opgroeigebieden te bereiken. Dat komt door tal van onnatuurlijke barrières zoals dijken, sluizen en gemalen. Veel van de aaltjes sterven daardoor al voor de kust en kunnen dan niet meer bijdragen aan het versterken van de wilde aalpopulatie. Het uitzetten van glasaal helpt om de populatie te versterken, zeker als dat in grote aantallen gebeurt. Bij uitzet groeit naar schatting een op de acht tot tien glasaaltjes uit tot een volwassen aal. Door de uitzet van glasaal maken uiteindelijk meer volwassen alen de lange zwemtocht naar de paaigronden in de Sargassozee. De PO IJsselmeer staat dan ook positief tegenover de uitzet van glasaal in het Markermeer.
Een kilo telt wel 3.300 aaltjes
Dat glasaaltjes klein zijn blijkt wel uit het feit dat er wel 3.000 stuks in een kilogram zitten. In het Markermeer is vorige week 350 kilogram uitgezet. Dat zijn dus ruim een miljoen aaltjes. Naar verwachting worden dat meer dan 100.000 volwassen alen, waarvan een deel weer bijdraagt aan het versterken van de Europese aalpopulatie.
Voor een kilogram glasaal voor uitzetdoeleinden werd in het seizoen 2018/2019 tussen de 130 en 200 euro betaald. Lang geleden, toen de glasaalvangsten nog slecht waren, stegen de prijzen in sommige seizoenen tot wel 1.000 euro per kilogram. Om het beter te laten gaan met de aalstand in Europa, zijn er vele beschermende maatregelen getroffen. Zo mag er van september tot half april niet op aal worden gevist in het Markermeer (en IJsselmeer). Gelukkig gaat het nu ook beter. Dat is te merken aan de toename van de glasaalvangsten voor de Europese kusten, maar ook aan de verbeterde intrek van glasaal in Nederland.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.