De Nederlandse Vissersbond volgende de Basic Safety Fisheries van TvK Instructie in Emmeloord. Het doel van de cursus is veilig werken aan boord van een visserijschip. Per 1 januari 2017 is er een 5 jaarlijkse herhalingsplicht voor de Basic Safety Fisheries, de veiligheidstraining die voor iedereen die aanmonstert in de zeevaart vereist is. Volgens de Nederlandse Vissersbond is deze cursus zeer nuttig, omdat de cursus voor 70% praktijk gericht is en zal naar verwachting deze herhalingsplicht ook gaan gelden voor de Basic Safety Fisheries.
Investering waard
“Wat een ervaring! Ik heb bijzonder veel geleerd en dat in één week tijd”, aldus de Nederlandse Vissersbond
. “Wat ik als het meest prettig heb ervaren is de vriendelijkheid en behulpzaamheid van de vissers. Daarnaast heb ik ook een aantal angsten overgewonnen. Ik ben dan ook heel trots op mijzelf. Want springen in het water van een 2,5 meter hoge plank in een overlevingspak of een reddingsvlot kantelen was toch wel een enorme uitdaging! Deze praktijk oefeningen zorgen ervoor dat het de investering waard is. Je weet nooit hoe je in paniek handelt. Maar door de situatie na te bootsten en te oefenen weet je wat je moet doen. Dit kan het verschil maken wanneer je echt in een noodsituatie terecht komt”.
Docenten uit het werkveld
De cursus wordt gegeven door docenten die zelf uit het werkveld komen. Hierdoor dragen zij de benodigde theorie en hun praktijk ervaring over aan de cursisten. Met behulp van presentaties, videofragmenten en anekdotes wordt er veel aandacht besteed aan de verschillende disciplines. Na elke module wordt de behaalde kennis gezamenlijk gecheckt door het oefen van examens en het doornemen en nabespreken hiervan. Mochten bepaalde onderdelen niet duidelijk zijn, dan is er genoeg ruimte om vragen te stellen.
De cursus per dag
Het informele en ongedwongen karakter van de cursus zorgt ervoor dat iedereen zich snel thuis voelt. Vijf dagen achter elkaar wordt er intensief samengewerkt om de theorie en de praktijk ervaring eigen te maken. Daarnaast is er veel aandacht besteed aan de inwendige mens. Koffie, thee, maar ook een goed verzorgde lunch staat dagelijks voor de deelnemende cursisten klaar.
Eerst worden alle basis begrippen uitgelegd en situaties besproken per onderdeel. Alle onderwerpen worden uitgediept om tot een juiste keuze van handelen te komen. Bijvoorbeeld hoe je om gaat met verschillende soorten branden en wat doe je in welke situatie. Iedere dag wordt een thema behandeld en de thema’s die behandeld worden zijn er als volgt uit:
Dag 1 Brandbestrijding en ademlucht
Theorie: brandbestrijding, brandveiligheid en brandpreventie, gebruik ademluchtapparatuur, veilige werkprocedures; orders begrepen en begrepen worden bij de taken aan boord.
Praktijk: oefeningen brandbestrijding en watervoerend armaturen, ademluchtapparatuur voor brandbestrijding gebruik en onderhoud, gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen.
Dag 2 EHBO
Theorie: bouw en functie van het lichaam, redden en transport van slachtoffer, verbranding, brandwonden en elektriciteitsongevallen, behandeling shock, onderkoeling.
Praktijk: reanimatie en AED, omgang met de slachtoffer en communicatie met de hulpdiensten, verbanden van de diverse wonden, verplaatsing en transport van de slachtoffer.
Dag 3 Overleven op Zee
Theorie: reddingsvlotten, inventaris reddingsvlot en pyrotechnische middelen, safetyplan, voorkoming verontreiniging zeemilieu.
Praktijk: Diverse oefeningen zowel als groep of persoon o.a.: van een platform stappen in het water in een overlevingspak en reddingsvest, reddingsvloot kantelen, zwemmen in een groep, helicoptercirkel maken.
Dag 4 Noodprocedures
Theorie: Persoonlijke veiligheid en sociale verantwoordelijkheden, omgaan met noodsituaties en noodprocedures
Praktijk: diverse praktijkoefeningen/inzetoefeningen m.b.t. noodprocedures in diverse rollen: verkenner, BHV-er, brandweerteam (in volledige uitrusting), stuurman
Dag 5 Module visserij (halve dag)
Theorie: veiligheid aan boord voor alle types van de visserij
Examen
De cursus wordt beëindigd met een schriftelijke examen, waarin de kennis wordt getoetst. Bij positief resultaat wordt er een certificaat uitgereikt waarvan de geldigheid 5 jaar bedraagt. Daarnaast ontvangen alle cursisten een BHV-pas, deze is 1 jaar geldig.
TvK Instructie biedt deze cursus aan
De medewerkers van TvK Instructie reageren snel en nemen de tijd voor cursisten. Tenslotte maar niet onbelangrijk, is dat de prijs aanzienlijk lager is dan bij de andere opleidingsinstituten. Het is zelfs mogelijk om bij aanmelden van grote groepen korting te krijgen. Voor meer informatie over de cursus kunt u contact opnemen met:
TvK instructie
Escudo 17-19
8305 BM Emmeloord
0527-699535
peter@tvkinstructie.nl
Meer weten?
Heeft u andere vragen over de Basic Safety Fisheries dan kunt u contact opnemen met het secretariaat via secretariaat@vissersbond.nl.