Actiegroep “Windmolens OK, maar dan verder op zee!” organiseerde van 17 tot en met 20 augutus dag en nacht een marathon paalzitactie als protest tegen de plannen van het kabinet om een groot windmolenpark dicht voor de kust te bouwen. Wethouder Knape van de gemeente Katwijk was de eerste die op de paal klom die ter hoogte van Surf en Beach in Katwijk in zee staat. Vissersvrouw Thea van der Plas en Derk Jan Berends van de Nederlandse Vissersbond waren te gast in de live uitzending Actie windmolens van RTV Katwijk om het geluid van de visserij te laten horen.
Samen tegen windparken
“Windmolens OK maar dan verder op zee!” Dat is wat de actiegroep wil, windmolens niet in het zicht van het strand maar verder op zee. Tijdens het live-uitzending lieten de visserijvertegenwoordigers weten liever helemaal geen windmolens op zee te willen ook niet uit het zicht van de kust. Het wordt steeds drukker op de Noordzee zowel binnen als buiten de 12 mijl door de aanleg van onder andere grote windparken, zandwinning, olie- en gaswinning, uitbreiding van scheepvaartroutes en ankergebieden en natuurgebieden. De visserman raakt zijn bestaansrechten kwijt omdat er steeds minder ruimte overblijft waar gevist kan worden. Het is een hardnekkig misverstand bij veel mensen dat de zee groot genoeg is en dat vis overal te vangen is. Vissers weten wel beter. Wat voor vissers interessante gebieden zijn blijken vaak ook de gebieden te zijn waar andere gebruikers hun oog op hebben laten vallen. Vaak zijn dat gebieden ver buiten het zicht van de kust zoals de Doggersbank, een visrijke ondiepte in de Noordzee die binnen enkele jaren wordt omgetoverd tot een woud van windmolens. Maar als het binnen het zicht van de kust komt raken niet alleen vissers maar ook de kustbewoners in paniek. En terecht, de plannen van de overheid om voor de Hollandse kust het aantal windmolens uit te breiden in een strook tussen 10 en 12 mijl uit de kust raken een grote groep mensen. Kustbewoners, horeca- en recreatieondernemers en ook kustgemeenten maken een vuist tegen deze plannen. Thea van der Plas vertelde grote zorgen te hebben over de toekomst van het Katwijkse familiebedrijf als de plannen doorgaan. Nederlandse Vissersbond draagt dit verzet een warm hart toe net als het protest tegen windparken ver op zee. Ieder windpark voor de kust of ver op zee betekent namelijk verlies aan vangstmogelijkheden en inkomen voor de visserman.
Rekening houden met vissers
Windparken tegenhouden op de Noordzee is moeilijk. Nederland breed heeft besloten dat windenergie een belangrijk onderdeel van de verduurzaming van de energievoorziening is naast andere vormen van herwinbare energie zoals zonne-energie. Er gaat veel geld om in de windenergie op zee en grote partijen die nu hun brood verdienen met gas- en oliewinning zoeken hun heil in windenergie. De Nederlandse overheid heeft een belangrijke opgave om haar eigen energiedoelstellingen te halen. Maar de overheid heeft ook de plicht om de huidige gebruikers van de gebieden waar die windparken komen, de vissers, de ruimte te bieden om hun visserij activiteiten te kunnen voortzetten. Vissen in windparken, ook sleepnetvisserij, is mogelijk als de overheid dat wil. Windenergie exploitanten moeten bij het ontwerpen en de constructie van een windpark op zee rekening houden met medegebruik door vissers. Dat gebeurt al in andere landen. Eletriciteitskabels ingraven is meer werk, kost meer geld maar geeft vissers wel de mogelijkheid om in windparken veilig te kunnen vissen. Om het ruimtebeslag op de Noordzee tegen te gaan is integratie van functies zoals windenergie en natuurgebieden ook een optie. Op dit moment worden zowel natuurgebieden als gebieden voor windenergie geclaimd.
Nederland is groot geworden met polderen. Afwegen van belangen zit ons in het bloed. Rekening houden met de belangen van vissers hoort daar ook bij.
Vissers protest – “de maat is vol”
Tijdens de live-uitzending is door de visserijvertegenwoordigers ook gewezen op de demonstratie van de EMK vissers op zaterdag 27 augustus 2016 in Rotterdam. Een publieksvriendelijke actie om aandacht te vragen voor de (ruimte) problemen van de vissers op zee. “De maat is vol” aldus Derk Jan Berends.
Meer informatie
De hele live uitzending Actie windmolens van RTV Katwijk kunt u hier terugzien.