Op 18 december 2015 hebben de VIBEG partijen* overeenstemming bereikt op hoofdlijnen over de wijze en de voorwaarden waaronder zij hun samenwerking zullen voortzetten.
Als belangrijkste na te streven doelen voor 2026 was overeenstemming over de noodzaak om de impact van de visserij te verminderen, om zo op langere termijn ecologie en economie beter met elkaar in evenwicht te brengen, en tussen de 10 en de 25% van de Natura 2000 gebieden te sluiten voor elke vorm van bodemberoerende visserij.
Evaluatie
Daartoe is het jaar 2020 een evaluatiejaar, waarin de sector een reductie van 50% van de impact van de garnalenvisserij op de Natura2000 gebieden moet hebben gerealiseerd. Deze reductie van visserij impact heeft o.a. betrekking op duurzaamheidselementen als bijvangst, bodemberoering en visserijdruk. Belangrijk onderdeel is het terugdringen van de hoeveelheid vaartuigen die in de natuurgebieden kunnen vissen.
Indien deze reductie van de visserij impact niet of niet in voldoende mate wordt gerealiseerd zal worden overgegaan tot een aanvullende gebiedssluiting van maximaal 15% bovenop de reeds overeengekomen sluiting van 10%. De evaluatie van deze inspanningen zal worden gedaan tegen de achtergrond van de dan vigerende beheerplannen Natura 2000 en de afloop van hun eerste termijn.
Agendapunten
De partijen hebben een agenda op hoofdlijnen opgesteld. Belangrijkste punten uit die agenda zijn:
- de opstelling van een plan van aanpak voor de ontwikkeling van een fonds waaruit kan worden geput om visserijdruk reducerende maatregelen te financieren (trekker NL Vissersbond);
- de opstelling van een strategie om ook internationaal de visserijdruk door garnalenvisserij te reduceren;
- het opstellen van een 0-meting voor ecologie, economie en gebruik in de garnalenvisserij
- de bepaling van stuurbare parameters voor de verduurzaming van de garnalenvloot met het oog op de evaluatie van 2020;
- De beperking van de visserij in de Vlakte van de Raan, Voordelta en Noordzeekustzone met wekkerkettingen tot maximaal 5 vaartuigen per gebied. Vooralsnog kunnen de natuurbeschermingsorganisaties hiermee akkoord gaan voor de periode van een jaar;
- Over de openstelling van de zone 2 gebieden wordt een besluit genomen na de evaluatie die in 2020 plaats moet vinden. Dit met het oog op een nieuw beheerplan na afloop van de eerste beheerplanperiode (in 2022);
- Bijzondere aandacht voor de handhaving van deze bepalingen d.m.v. de black box.
Nieuwe situatie
Vanuit het ministerie van EZ is aangegeven deze bepalingen, vzv. relevant en noodzakelijk te doen opnemen in een nieuw art. 20 NB wet besluit (Toegangsbeperkingenbesluit). Binnenkort publiceert EZ een nieuw art. 20 besluit dat als gevolg van de uitspraak van de Raad van State in de VIBEG zaak van 18 november jl. moet worden aangepast. Zodra partijen in detail een nieuwe VIBEG-overeenkomst hebben uitgewerkt zal dit besluit worden aangepast aan deze nieuwe situatie.
Alle partijen hebben zich uitgesproken om zich gezamenlijk maximaal in te spannen om dit proces succesvol af te sluiten. Het resultaat van vandaag is daarin een succesvolle eerste stap.
* Aanwezig bij de marathonsessie van 18 december waren:
Nederlandse Vissersbond, Garnalenvissersbond, VisNed, Wereldnatuurfonds, Stichting de Noordzee, Waddenvereniging en het ministerie van EZ. De vergadering werd geleid door dhr. Jan Heijkoop Burgemeester te Hendrik Ido Ambacht