De Nederlandse bevolking heeft ondanks de COVID-19 epidemie het afgelopen jaar gemiddeld 9,3 kilogram per persoon aan vis, schaal- en schelpdieren gegeten. Dat was een fractie minder dan het jaar ervoor en een knappe prestatie als gekeken wordt naar andere voedingsmiddelen. Dat blijkt uit een persbericht van het Nederlands Visbureau dat vorige week verscheen.
GFK-onderzoek
Het Nederlands Visbureau laat jaarlijks een onderzoek naar de visconsumptie uitvoeren door het Onderzoeksbureau GfK. Het onderzoek richt zich op de consumptie van vis, schaal- en schelpdieren in Nederland.
Nederlandse eet meer vis dan gedacht
Opmerkelijk. Het was jaren de gedachte dat de Nederlander wel goed is in het vangen van vis maar minder in het consumeren ervan. Dat kwam doordat het onderzoek naar visconsumptie zich richtte op het supermarktkanaal. Inmiddels is het onderzoek zich gaan richten op de consument zelf, waardoor nader wordt gekeken naar alle verschillende afzetkanalen. Daaruit is gebleken dat de Nederlander helemaal niet zo slecht scoort in vergelijking met andere lidstaten van de Europese Unie. Omgerekend naar levend gewicht eet de EU-consument (bron: EUMOFA) gemiddeld 24 kg/per persoon en de Nederlander 20 kg. We zitten dus net iets onder het Europese gemiddelde.
Aandeel verse vis stijgt
Ander goed nieuws is dat het aandeel verse vis, schaal- en schelpdieren de laatste jaren stijgt ten opzichte van diepvries en conserven. Vis staat daarin niet op zichzelf. Het segment vers stijgt van jaar tot jaar. Blijkbaar willen consumenten steeds vaker verse producten eten, inmiddels meer dan de helft van de aankopen (52,8% in 2e kwartaal 2021). Verse vis profiteert daarvan mee ook al maakt het maar 3,2% uit van de totale omzet van versproducten in Nederland. Die omzetstijging van verse vis komt omdat er vaker vis wordt gekocht. Verse vis is met een volume aandeel van 59% verreweg het belangrijkste product.
COVID-19
Opvallend is dat tijdens de COVID-19 uitbraak het marktaandeel vis-online aankopen is gestegen ten koste van de aankopen via de supermarkten. De restaurants waren gesloten en daardoor gingen mensen meer visproducten zelf bereiden of laten bezorgen.
Top-10 vissoorten
Het GfK heeft een top-10 lijst gemaakt van de meest gekochte vis in volume en Euro. In die lijst komen slechts twee soorten van de kottervloot voor; garnalen en kabeljauw. Zalm, tonijn en haring domineren de lijst en zijn afkomstige uit de pelagische visserij en kwekerij. Gerookte vis, schaal- en schelpdieren en garnalen worden steeds vaker verkocht.
Tips van het Visbureau
Wij vroegen aan Agnes Leewis, directeur van het Nederlands Visbureau, welke tips ze heeft om de Nederlander nog meer verse vis, schaal- en schelpdieren te laten eten. “Het onderhouden van de informatievoorziening naar de consument is een voorwaarde om de Nederlander meer vis te laten eten. Dat doen we onder andere door de Vis van de maandkalender waar iedere maand een andere vissoort in de spotlights wordt gezet. Daardoor raken consumenten meer bekend met het eten van vissoorten, anders dan de geijkte soorten die men koopt”, aldus Agnes Leewis. Verder: “In het vlees, het brood en de groenten zijn consumenten al lang gewend aan streekgebonden producten en kopen die ook steeds vaker. Visproducten uit de Noordzee horen daar ook bij, maar die ‘zee aan keuzemogelijkheden’ is vaak nog onbekend, zeker bij de jongere generatie. Dat veranderen we graag, maar dat gaat niet vanzelf”.
Voor meer informatie
Kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.