Maar liefst 80% van de Nederlandse visserijen is MSC-gecertificeerd. Dat blijkt uit het rapport ‘Stand in het Water 2020’ van MSC. Het merendeel van de leden van de Nederlandse Vissersbond vist onder het bekende blauwe keurmerk dat duurzame visserij stimuleert. “Wij zien door de eeuwen heen de visserijen meebewegen met de natuur en de wensen van de maatschappij. Daarbij is verduurzaming een vast speerpunt. De afgelopen decennia werd dat onder meer aangejaagd door MSC. We zijn er trots op dat het grote deel van de Nederlandse visserijen onder het MSC-keurmerk valt, ook al was en is dit niet altijd makkelijk”, zegt Johan K. Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond.
Strenge eisen
Om te vallen onder het MSC-keurmerk moeten de vissers voldoen aan hoge standaarden. Denk bijvoorbeeld aan het terugbrengen van de bijvangst, het verminderen van de bodemimpact en het beheren van de visserij. Jaarlijks wordt er gecontroleerd of de afspraken zijn nageleefd en de nog niet voltooide afspraken zijn uitgewerkt en/of uitgevoerd. Eén keer in de vijf jaar vindt er een uitgebreide herbeoordeling plaats.
Verdienmodel
“Het MSC-label is een doorlopend en levend proces. Dit vergt veel tijd, aanpassingsvermogen en investeringen van de vissers. Manuren en investeringen die financieel niet worden terugverdiend. Daardoor is het voor ons een uitdaging om de vissers blijvend te interesseren voor deelname aan een MSC-programma”, aldus Johan K. Nooitgedagt.
In het rapport meldt MSC dat de consument steeds vaker gecertificeerde vis, schaal- en schelpdieren in zijn winkelmand legt. “Dat is uiteraard goed om te horen. We hopen daarom dat vissen onder het MSC-keurmerk niet alleen lonend is voor het milieu, maar ook wordt uitbetaald aan de vissende ondernemers.”
MSC-gecertificeerd
Diverse soorten vis, schaal en schelpdieren die de leden van de Nederlandse Vissersbond aanlanden zijn MSC-gecertificeerd. Zo zijn alle leden garnalenvissers via de Coöperatieve Visserij Organisatie gecertificeerd voor hun garnalenvangsten, is de ensisvisserij (mesheften) gecertificeerd en biedt het zogenaamde ‘joint demersal fisheries’ certificaat via de Coöperatieve Visserij Organisatie een breed scala van certificeringen.
Noot: In het rapport ‘Stand in het Water 2020’ is te lezen dat een groeiend deel van de onder MSC-vallende visserijen kampt met een tijdelijke schorsing. Dit gaat voornamelijk om pelagische visserijen.
Filmpje van MSC over ‘Stand in het Water 2020’
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan K. Nooitgedagt via 0527698151 of secretariaat@vissersbond.nl.