Met het project Vissen voor de Wind willen de samenwerkende projectpartners de mogelijkheden onderzoeken voor doorvaart en medegebruik van windmolenparken op zee. Reeds bestaande windmolenparken op zee zijn afgesloten voor doorvaart en medegebruik. Middels het project zal worden gestart met het opstellen en toetsen van een ondernemingsplan om met een samenwerkingsverband van visserijbedrijven op basis van private afspraken in windparken te vissen en daarnaast alle voorkomende maritieme werkzaamheden in deze windparken uit te voeren.
Uitgangspunten zijn ‘out of the box’ denken, creativiteit, samenhang (het combineren van reeds beschikbare kennis en ideeën) en samenwerking. Doel is het uitwerken van een toekomstperspectief voor visserijbedrijven met als kernwaarden ruimte delen, rentabiliteit, continuïteit, duurzaamheid en maatschappelijke acceptatie en plezier in het werk. Het plan wordt gemaakt voor de reeds gerealiseerde windparken/ vergunde parken (ronde 1 en 2) in de Hollandse kunstzone en kan dienen als opmaat voor toekomstige parken (ronde 3).
Uitbreiding windenergie op zee
Overheid, windparkexploitanten en vissers moeten een oplossing vinden voor het feit dat vissers steeds meer visgronden (dreigen) kwijt te raken aan windparken op zee. Als coördinerend beheerder heeft Rijkswaterstaat twee scenario’s voor ogen, d.w.z:
- Generiek alternatief, waarin varen en vissen zoveel mogelijk wordt toestaan. In dit alternatief worden de windparken opengesteld voor kleine scheepvaart, waaronder visserij. Streven bij dit alternatief is het vinden van een generieke en robuuste oplossing, die voor alle of in elk geval vele windparken van toepassing is. Waarschijnlijk is het nodig om enkele varianten te onderscheiden, bijvoorbeeld met en zonder boomkorvisserij.
- Innovatie alternatief. In dit alternatief worden windparken gezien als kans voor vernieuwing en verduurzaming en worden windparken juist opengesteld voor vormen van visserij, die duurzaam en vernieuwend zijn en goed gebruik kunnen maken van het windpark, vanwege de aanwezige constructies of omdat de parken voor traditionele vormen van visserij gesloten blijven. Mogelijk kunnen ook hier verschillende varianten worden onderscheiden. Hier komen dynamische vormen van visserij aan de orde (bijvoorbeeld vissen met korven) en vormen van maricultuur.
Doelstellingen project
Vissen voor de wind heeft een aantal doelstellingen:
- Het mogelijk maken van multifunctioneel gebruik van windparken, waarbij voor de visserijsector mogelijkheden wordt gecreëerd om visserijactiviteiten en taken op het gebied van maritieme dienstverlening uit te oefenen, o.a. survey, tenderdiensten en bewaking.
- Een visie (ondernemingsplan) te ontwikkelen voor de lange termijn (5 tot 10 jaar). Het uitgangspunt is om een aantal kleinere visserijbedrijven bij elkaar te voegen tot 1 onderneming. Deze visserijondernemingen hebben hun visrechten (vislicenties, quota), kennis van de visserij en van de visgronden, gemotiveerd- en bekwaam personeel, maritieme kennis en kunde, toekomstvisie, (internationale) netwerken binnen de visserij en de aanpalende zakenwereld ingebracht. Mede-participanten zijn tevens bedrijven met een achtergrond in de aquacultuur/ schelpdierkweek/ handel.
- In het ondernemingsplan wordt o.a. uitgewerkt dat de nieuw te vormen onderneming strategisch partner wordt van de windpark exploitant. De windpark exploitant gebruikt de ruimte van het park om energie op te wekken. De onderneming heeft het gebruiksrecht voor alle andere maritiem gerelateerde zaken. Naast het leveren van maritieme diensten (survey, tender, bewaking) wordt er op een verantwoorde manier vis en schelpdieren gekweekt en gevist en kan het publiek (windpark- en eco-toeristen, sportvissers, duikers) georganiseerd genieten van de unieke waarden van een beheerd zeegebied met hard substraat. Daarnaast wordt onderzocht en beschreven op welke wijze de onderneming een fatsoenlijk rendement (niet afhankelijk van subsidies) kan behalen, erkend duurzaam is en op innovatief gebied een nationaal- en internationaal voorbeeld vormt.
Looptijd project Vissen voor de Wind
Het project loopt van 1 maart 2013 t/m 31 december 2015.
Eindrapport ‘Vissen voor de Wind’
Lees hier het eindrapport.
Projectpartners Vissen voor de Wind
- Ursa Major Services BV
- Visserij- en Exploitatie Maatschappij Noordwijk BV KW 2
- VOF Noordzee Charters (SCH 61)
- Vereniging Kust & Zee
- Nederlandse Wind Energie Associatie
- Rijkswaterstaat
- Nederlandse Kustwacht
- Viskwekerij Neeltje Jans BV
- CoastInfo International
- Mts. Rederij Fam. J. van der Plas & Zonen KW 1 & KW 5
- VOF Rederij H. Messemaker KW 45
- IMARES
- LEI – WUR
- InnoPartner
Meer informatie
Neem contact op met:
- Egbert van der Tuin, email: evandertuin@vissersbond.nl
- Durk van Tuinen, email: dwvantuinen@vissersbond.nl
- of Nederlandse Vissersbond, telefoon: 0527-698151.
Financiering
Dit project wordt financieel mede mogelijk gemaakt door het Europees Visserij Fonds (EVF) het Ministerie van Economische Zaken ter investering in duurzame ontwikkeling van visserijgebieden.