Een groep van veertig visserij attachés uit diverse lidstaten bezocht Vlissingen om kennis te maken met de pulsvisserij en andere technieken die de Nederlandse vloot rijk is. Provincie Zeeland was initiatiefnemer voor het evenement dat vrijdag 3 juni plaatsvond. Johan Nooitgedagt gaf, op de kade naast de ARM-25 van de familie Caljauw, na een korte introductie het woord aan Erwin Luitwieler van Delmeco die tekst en uitleg gaf over de pulstechiek. Hierbij nodigde hij de aanwezige mensen uit om hun hand in de bak met zeewater en electroden te steken om te voelen wat vissen ervaren als ze in het wekveld van de puls terecht komen. Aanvankelijk waren veel attachés terughoudend maar nadat er één schaap over de dam was volgden er meer. In de afslag van Vlissingen gaf modelbouwer Robbie Verkamman een demonstratie van de verschillende visserijtechnieken die door de Nederlandse vissersvloot worden gebruikt aan de hand van schaalmodellen. In de vismijn kregen de attachés de gelegenheid om kennis te maken met het kopen op de klok onder leiding van veilmeester Foort Lokerse. Een geslaagd evenement waarbij veel kennis is uitgewisseld maar ook goede contacten zijn gelegd in het belang van de Nederlandse vloot. Johan Nooitgedagt en Derk Jan Berends namen deel namens de Nederlandse Vissersbond.
Kritische houding op de puls
Tijdens het bezoek van de visserij attachés werden veel vragen gesteld over de pulstechniek waarbij ook kritische kanttekening werden geplaatst. Dat is logisch omdat het een nieuwe techniek is die vooral in Nederland en België wordt toegepast en in andere lidstaten niet of nauwelijks. Onbekend maakt onbemind. Toch neemt de belangstelling vanuit lidstaten als het Verenigd Koninkrijk voor de pulstechniek toe. Kritiek slaat langzamerhand om in interesse voor de pulsvisserij. Het belang van wetenschappelijke onderbouwing van de duurzaamheid van de pulsvisserij is groot. Dat geldt ook voor uitwisseling van kennis en ervaringen met vertegenwoordigers van andere visserijen in binnen- en buitenland.
Visserij attachés
Lidstaten van de Europese Unie hebben doorgaans permanente vertegenwoordigers in Brussel om te lobbyen voor de belangen van de visserijvloot, de zogenaamde visserij attachés. Het zijn ambtenaren van het landbouw- en visserijministerie van de lidstaat die als vooruitgeschoven posten in Brussel contacten onderhouden met beleidsmakers en volksvertegenwoordigers. Ingeborg van Tilborg werkt als visserij attaché bij de Permanente Vertegenwoordiging (PV) in Brussel. In raadswerkgroepen brengt zij standpunten vanuit Den Haag naar voren op het gebied van landbouw en visserij. Voor ondernemend Nederland fungeren ze als wegwijzer en vraagbaak. Klik hier voor meer informatie.
Voor meer informatie
Heeft u vragen of opmerkingen over dit artikel? Neemt u dan contact op met Derk Jan Berends, secretaris Nederlandse Vissersbond, djtberends@vissersbond.nl of T 0527-698151.