Donderdagochtend 11 juni vond er een webinar ‘Kentallenanalyse voor de inrichting van de Noordzee na 2030’ plaats. Een messteek in de rug van de visserijsector gezien het proces omtrent het Noordzeeakkoord – waar de meerderheid van de visserijsector niet voor wil tekenen – nog volop in ontwikkeling is.
Ontwikkeling wind op zee
Het webinar werd afgetrapt door diverse sprekers van overheden die aangaven dat de ontwikkeling van wind op zee gewoon doorgaat, ook zonder Noordzeeakkoord. Een tegenvallende opstelling, vindt de Nederlandse Vissersbond. “Wat is met zo’n instelling de waarde van het Noordzeeakkoord?”, vraagt Durk van Tuinen van de Nederlandse Vissersbond zich hardop af. Belangen zouden zogenoemd ‘meegewogen’ worden, al is het vertrouwen daarop momenteel nihil.
Economische en ecologische aspecten
Wageningen Economic Research (WEcR) presenteerde het onderzoekswerk dat samen met Wageningen Marine Research (WMR) was uitgevoerd voor de zogenoemde kentallenanalyse. Doel van de onderzoeken was om de effecten, kosten en baten van de aanstaande ontwikkelingen op economisch en ecologisch vlak in kaart te brengen. Opmerkelijk was dat de economische effecten summier in kaart werden gebracht en de schijnwerper voornamelijk werd gericht op de ecologische effecten.
Het in kaart brengen van de economische effecten is van groot belang voor de visserijsector. Hieruit zou duidelijk kunnen worden wat de schade voor de beroepsvisserij is omdat de ruimtelijke ordening op de Noordzee niet alleen door dit proces aan verandering onderhevig is.
Gevolgen veranderingen
In een tabel werd aangetoond wat de verwachte veranderingen zouden zijn voor de diverse groeperingen actief op de Noordzee tussen 2017 en de situatie in 2040/2050. Daarbij was de trieste constatering dat de wetenschappers de ontwikkeling van de visserij in 2040/2050 schetsten als ‘afhankelijk van de ontwikkeling van de andere gebruikersfuncties’.
“Zo’n constatering is alleen maar een bevestiging dat wij als visserijsector noodkreten moeten blijven afgeven om de bedreiging voor onze beroepsgroep onder de aandacht te brengen”, aldus Van Tuinen. “We realiseren ons dat bepaalde ontwikkelingen niet te stoppen zijn, maar we worden door een meerderheidsbelang in een hoek geduwd en niet erkend.”
Voorkeursgebieden
De overheden hebben uitgesproken de plannen omtrent wind op zee vanaf het jaartal 2030 dit jaar nog uit te willen werken in een zogenaamde routekaart. In totaal zijn er acht zoekgebieden op papier gezet, waarbij werd opgemerkt dat de zoekgebieden 4, 7 en 8 de voorkeur voor de visserij zouden hebben. De Nederlandse Vissersbond kan zich niet vinden in deze uitspraak en vraagt zich af welke visserijvertegenwoordiger deze ‘voorkeur’ geformuleerd heeft. Dergelijke voorkeuren dienen namelijk eerst grondig besproken te worden met de leden, alvorens dergelijke teksten kunnen worden verbonden aan kaartbeelden.
Hier vindt u de acht zoekgebieden. De kaarten wilde de organisatie van de Webinar vooralsnog niet delen.
Provincies
Tijdens het webinar was waarneembaar dat vanuit bepaalde provincies en of havengebieden nadrukkelijk wordt gelobbyd om de windparken in de nabijheid van hun havens te ontwikkelen in verband met de stimulans voor hun werkgelegenheid. Zo werd er genoemd dat de Provincie Groningen, zoals eerder ook in het nieuws gekomen, pleit voor grote windmolenparken ten noorden van de Waddeneilanden.
Belangen visserijsector
De Nederlandse Vissersbond volgt de ontwikkelingen op dit onderwerp en beraad zich op stappen die gezet kunnen worden zodat de belangen van de visserijsector nadrukkelijker in beeld komen bij dit proces.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen of Johan K. Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.