Het jaar 2017 gaat voor de Nederlandse vissersvloot de boeken in als een goed jaar. De verdiensten waren goed en de vloot is met zes schepen gegroeid. Positieve berichten, ondanks de zware wolken die zich samenpakken boven de Nederlandse vloot. Dat was de strekking van de bijeenkomst ‘Visserij in Cijfers 2018’ van Wageningen Economic Research op vrijdag 20 april in Den Haag.
Visserijeconoom Arie Mol verzorgde de presentatie van de jaarcijfers, waar namens de Nederlandse Vissersbond voorzitter Johan Nooitgedagt aanwezig was.
2017 het kort
- Mede dankzij goede visprijzen, een nog altijd lage brandstofprijs en de pulsvisserij kwam het nettoresultaat van de kottervisserij kwam uit op 73 miljoen euro, wat lager dan het uitzonderlijke jaar 2016, door minder aanlandingen van met name schol.
- Er was een recordvangst van inktvis door de flyshooters.
- De garnalenprijs blijft hoog, wat ongunstig kan zijn voor de afzet.
- Meer schepen worden eigendom van grotere rederijen.
Wageningen Economic Research heeft een korte reportage gemaakt met een reactie op de ontwikkeling dat meer schepen worden overgenomen door grotere rederijen, waarin onder meer Anton Dekker, vice-voorzitter van de Nederlandse Vissersbond, zijn visie geeft.
Hart onder de riem van de wetenschappers
Uiteraard werd tijdens de presentatie stilgestaan bij de zich samenpakkende wolken: de omvorming van de Noordzee tot windmolenpark, de aanlandplicht, de Brexit en het ‘nee’ tegen pulsvisserij in het Europese Parlement. Om de vissers te bemoedigen trok Mol de parallellen met eerdere ingrijpende gebeurtenissen die de visserij te boven is gekomen: de afsluiting van de Zuiderzee en Zuid-Hollandse en Zeeuwse delta en het verbod op de haringvangst eind jaren 70.
In Visserijnieuws van 27 april leest u het uitgebreide verslag van de presentatie.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Johan Nooitgedagt, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl