Visserij in Engelse natuurgebieden

29 juli, 2021

In de Engelse wateren zijn verschillende beschermde natuurgebieden, de zogenaamde Marine Protected Areas (MPA’s), ingesteld waarvan niet altijd duidelijk is wat dit voor Nederlandse en andere EU-vissers betekent. Zo werd onlangs nog een Franse flyshooter door Greenpeace-activisten van de Bassurelle Sandbank weggejaagd omdat er volgens hen daar niet met bodemtrawls mag worden gevist. De Nederlandse Vissersbond heeft contact opgenomen met de Engelse overheid en het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit voor tekst en uitleg.

Beschermde Engelse natuurgebieden (MPA’s)

In Engeland is de Marine Management Organisation (MMO) de aangewezen overheidsinstantie voor het beheer en instellen van visserijmaatregelen in de beschermde natuurgebieden op zee (MPA’s). De 4 landen van het Verenigd Koninkrijk, Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland, hebben ieder hun eigen beleid met betrekking tot de MPA’s. Voor de Nederlandse kottervloot zijn de Engelse wateren buiten de 12 mijl relevant. MMO maakt zelf onderscheid tussen kustwateren tot 6 mijl (inshore) en buiten de 6 mijl (offshore). “Er zijn meer dan 178 MPA’s in Engelse wateren, die 51% van de kustwateren en 37% van de offshore wateren beslaan. Deze omvatten Europese mariene gebieden (EMS) en mariene conservation zones (MCZ’s). In de komende 3 jaar zal de MMO een werkprogramma uitvoeren om de effecten van visserijactiviteiten in meer dan 40 offshore MPA’s te beheersen. Europese mariene gebieden worden beschermd onder de instandhouding van habitats en soorten verordeningen 2017 en de instandhouding van offshore habitats en soorten verordeningen 2017. Deze omvatten:

Marine conservation zones (MCZ’s) beschermen soorten en habitats van nationaal belang en zijn aangewezen op grond van de Marine and Coastal Access Act 2009. Er zijn momenteel 91 aangewezen MCZ’s (bron: MMO). In de kaartjes bij dit artikel treft u de verschillende beschermde natuurgebieden in de Engelse wateren aan.

Greenpeace doet aan wensdenken

Whisful thinking (wensdenken) is waar Greenpeace VK mee bezig is momenteel. Het is zomertijd of ook wel ‘komkommertijd voor de media’ en dan zoekt Greenpeace naar mogelijkheden om aandacht te vragen voor hun belangen. In het verleden werden er dan enorme keien gedumpt op visbestekken in de Noordzee om die ‘te beschermen tegen de visserij’. Vissers moesten met gevaar voor eigen leven in die gebieden hun brood zien te verdienen. Dit leidde tot een stroom aan kritiek van vissers, bestuurders en politici in binnen- en buitenland. Helaas heeft dit niet geleid tot een verbod op dit soort gevaarlijke acties omdat de rechter oordeelde dat de vissers vooraf op de hoogte waren gesteld van de positie van de keien. Sinds kort hanteren de activisten een andere strategie. In plaats van keien op visbestekken te dumpen, worden de vissers gesommeerd om het gebied te verlaten omdat ze daar illegaal zouden vissen. Het gaat recentelijk om het gebied de Bassurelle Sandbank, een zandbank in het Oostelijk Engels Kanaal, op de grens tussen de Franse en Engelse wateren, die is aangewezen als habitat-gebied (Special Area of Conservation of SAC). Een Franse flyshooter werd onlangs door de activisten gedwongen om de Bassurelle Sandbank  te verlaten uit angst voor sancties door de Engelse overheid. Dat bleek achteraf beslist niet nodig te zijn. De visserij met bodemtrawls, waaronder flyshoot, zijn in het betreffende gebied helemaal niet verboden. De MMO heeft dat vandaag nog eens aan de Nederlandse Vissersbond bevestigd. Dat kan wel veranderen in de toekomst. Het Verenigd Koninkrijk is een onafhankelijk kuststaat geworden door de Brexit en heeft haar eigen wet- en regelgeving. De 4 landen van het VK hebben ieder hun eigen verantwoordelijkheid voor de MPA’s en eventuele visserijmaatregelen. Onder druk van natuurorganisaties worden steeds meer visserij beperkende maatregelen van kracht in de aangewezen natuurgebieden. Eerder berichtten wij al over 4 nieuwe gebieden (MPA’s) in zowel de Britse wateren. Tegen deze voorstellen is krachtig bezwaar gemaakt door de Europese visserijkoepelorganisaties waar ook de Nederlandse Vissersbond bij is aangesloten. Maar ook bij Engelse vissers leven er grote bezwaren tegen zogenaamde High Marine Protected Areas (HPM’s).

Status visserijmaatregelen

De Engelse overheid (MMO) heeft ons laten weten dat er momenteel geen visserij beperkende maatregelen gelden in Engelse MPA’s buiten de 12-mijl zone. De verwachting is wel dat er voor de eerder genoemde 4 MPA’s beperkingen voor de sleepnetvisserij zullen komen, te weten in: Dogger Bank Special Area of Conservation (East of England), Inner Dowsing, Race Bank and North Ridge Special Area of Conservation (The Wash approaches, off the Lincolnshire and North Norfolk coasts), South Dorset Marine Conservation Zone (South West – Dorset) en The Canyons Marine Conservation Zone (South West – Offshore). Op de website van de MMO worden alle visserijmaatregelen (current MMO bylaws) gepubliceerd die van kracht zijn. Binnen de 6 en 12 mijl-zone van de Engelse kust zijn wel gebieden waar niet met bodemtrawls mag worden gevist. Deze zijn voor de Nederlandse kottervloot niet relevant omdat die slechts toegang heeft vanaf 12 mijl.  Wij zullen als Nederlandse Vissersbond de ontwikkelingen rondom de visserijmaatregelen in Engelse MPA’s nauwlettend volgen en onze leden hierover informeren.

Niet ingaan op Greenpeace-provocaties

Het is tenenkrommend te zien hoe Greenpeace-activisten, vissers die op legale wijze hun boterham moeten verdienen, het leven zuur proberen te maken. Greenpeace heeft niet het recht om vissers van hun visgronden weg te sturen maar dat weerhoudt ze er niet van om dit wel te proberen. Alles wordt door deze mensen in beeld en geluid vastgelegd zodat ze juridisch sterk staan voor het geval de rechter eraan te pas komt. Het advies aan vissers is om rustig te blijven, de werkzaamheden veilig voort te zetten en beslist niet in te gaan op provocaties van Greenpeace-activisten. In geval u wordt belemmerd om u werk te kunnen doen of er is sprake van calamiteiten, neem dan contact op met de autoriteiten (o.a. Kustwacht) en de Nederlandse Vissersbond.

Voor meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

Derk Jan Berends
Derk Jan Berends

 

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses