HARLINGEN/STELLENDAM – Damen Maaskant en Meromar Seafoods gaan samen een zero-emission vaartuig voor de visserij op mesheften ontwikkelen. Ofwel een toekomstbestendig schip om ook binnen Natura2000 te mogen blijven vissen. Woensdagmiddag werd in Harlingen door de partijen een samenwerkingsovereenkomst getekend.
Nee, er staat nog helemaal niets op papier. Maar directeur André Seinen heeft naar eigen zeggen wel haast, want eind volgend jaar verloopt de natuurvergunning voor zijn HA 36 om in de Natura 2000-wateren van de Noordzeekustzone te mogen blijven vissen. ,,En dan lopen we onherroepelijk tegen de stikstofnormen aan. En niet alleen wij, maar voor alle vissers die actief zijn in Natura 2000-wateren wordt dit een giga-probleem. Ik hoop daarom dat onze techniek ook uitkomst biedt voor de garnalenvloot, waarvan de vergunning met ingang van 2023 al verloopt. Aan de wal zie ik al bedrijven dicht gaan omdat ze niet voldoen aan stikstofnormen. Denk dus niet dat dit voor de visserij wel zal overwaaien. Ik verwacht niet dat onze overheid in staat zal zijn deze Europese regelgeving om te buigen. Als de vergunning verloopt en er is geen oplossing, dan is het over en uit met vissen. Gewoon klaar! Binnen het familiebedrijf Meromar en de volgende generatie is beslist dat we door willen ontwikkelen met het oog op de toekomst. Wij hebben er vertrouwen in dat ons nieuwe kabinet met ons mee gaat denken om een stabiele, duurzame, toekomstbestendige en rendabele sector te creëren. ”
Aanpassing dan wel ombouw van de huidige HA 36 ‘Schillhorn’ (bouwjaar 1981, 39 meter lang) kan volgens Seinen de oplossing niet zijn. ,,Zelfs met een wasinstallatie voor uitlaatgassen zal onze uitstoot nog vier tot vijf keer boven de norm zijn. Er moeten dus serieus stappen worden gezet. Om de problematiek sectorbreed nog maar eens te onderstrepen: Ons brandstofverbruik is overigens vergelijkbaar met dat van een gemiddelde garnalenkotter. Er is dus geen tijd om achterover te leunen.’’
Seinen klopte anderhalf jaar geleden aan bij een aantal scheepswerven, en is sinds die tijd serieus in gesprek met Maaskant. Een ontwerpschets is er nog niet. ,,We beginnen dus helemaal vanaf nul te werken aan een ultiem vaartuig. Komende zomer wil ik wel een tekening klaar hebben liggen, want daarna moeten we nog door de hele regelbrei heen en in het seizoen 2024 willen we er mee kunnen vissen’’, aldus Seinen.
Jeroen van den Berg van Maaskant voegt toe dat er echt op een vaartuig zonder NOx-emissie wordt gefocust. ,,Het wordt een echte uitdaging, vooral om te kijken wat je kan en hoe lang je op batterijen buitengaats kan blijven. Die oplossing moet wat ons betreft ook kansen bieden voor de schaal- en schelpdiersector, die immers ook actief is in Natura 2000-wateren.’’
Vorige maand tekende Maaskant een samenwerkingsovereenkomst met Krijn Verwijs in Yerseke voor de ontwikkeling van een elektrisch vaartuig voor buitengaatse mosselkweek in de Voordelta.
Bron: Visserijnieuws