Visserij praat mee over Noordzee-akkoord met windmolenparken op zee

7 februari, 2019

Met de klimaatdoelen als leidraad gaat de Noordzee drastisch veranderen. Dit heeft grote gevolgen voor de natuur, de scheepvaart, maar vooral voor de visserij die al sinds oudsher rentmeester is van dit natuurgebied. Om de wensen van elke partij zo goed mogelijk na te streven binnen de transitie van de Noordzee, heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat alle belanghebbenden gevraagd het komende half jaar onder leiding van Jacques Wallage mee te denken over een Noordzee-akkoord.

Betrokken partijen

De Nederlandse Vissersbond zit samen met VisNed namens de visserijsector aan de onderhandelingstafel. Daarnaast zitten ook partijen als Stichting De Noordzee, Greenpeace, Vogelbescherming, Tennet, WNF, Natuur en milieu, NWEA, Havenbedrijf rotterdam en EZK aan de tafel.

Betrokkenheid en transitiefonds

Voor de inbreng van de Nederlandse Vissersbond heeft het team in samenspraak met het Bestuur en de ledenraad een visiedocument geschreven over de toekomst van de visserij op de Noordzee. “Uiteraard willen wij zoveel mogelijk betrokken worden bij de besluitvorming over de plaatsing van de windmolenparken. We zien nu te vaak dat de parken op vruchtbare visgronden worden gepland en later ook geplaatst”, vertelt Johan Nooitgedagt, voorzitter van de Nederlandse Vissersbond. “Daarnaast wil het kabinet de Noordzee verduurzamen, daar willen wij graag aan meewerken met de visserij. Voor een duurzame visserij, zeg maar de Tesla van de Noordzee, moet wel een transitiefonds voor beschikbaar komen.”

Twee Noordzeeën

Dinsdagavond vertelde Johan Nooitgedagt daar ook over in Nieuwsuur, waar ook visser Herman Romkes (UK-171), Floris van Hest (Stichting De Noordzee) en Han Lindeboom (Universiteit Wageningen) hun verhaal deden. “Als we alle partijen tevreden willen stellen, dan hebben we twee Noordzeeën nodig. Maar we hebben er maar één”, zei Van Hest in de uitzending. Dat is ook waar de Nederlandse Vissersbond de angst ziet. “De zee raakt vol. Iedereen wil zijn belang er doorheen drukken”, aldus Nooitgedagt. “Ook onze vissers willen toekomstperspectief hebben. De visserij wil verder met haar plannen en de mogelijkheden voor visserij binnen windmolenparken serieus op een rij zetten. Daar verwachten wij wel steun voor van het Kabinet. Anders is het einde verhaal en zijn we onze visserijcultuur in Nederland kwijt.”

Johan Nooitgedagt Nieuwsuur
Nieuwsuur

Meer onderzoek naar gevolgen windmolenparken op zee

Onderzoeker Han Lindeboom die actief onderzoek doet naar de gevolgen van windmolenparken op zee ziet kansen voor nieuwe visserijen op de Noordzee. Hij denkt aan grote visboerderijen of mosselkweek tussen de molens. Maar ook Lindeboom merkt op dat er nog veel over de gevolgen van grootschalige windmolenparken op het zeeleven onderzocht moet worden.

Gebieden worden dichtgegooid

Visser Herman Romkes laat in Nieuwsuur ook zijn onvrede over de windmolenparken horen. “Complete gebieden worden dichtgegooid voor de windmolens, daar mogen wij niet meer komen. Het kan ook zo zijn dat er weer ineens een stuk wordt dichtgegooid. Dan moeten we helemaal omvaren”, vertelt Romkes. Of Romkes weleens denkt aan stoppen met de visserij antwoord hij nee, “maar je weet nooit wat de toekomst brengt.”

Meer informatie

Johan Nooitgedagt
Johan Nooitgedagt

Neem voor meer informatie contact op met Johan K. Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

<< Terug naar het Weekjournaal

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses