De Nederlandse Vissersbond is teleurgesteld na de reactie van NGO’s op de kamerbrief over toezicht en handhaving garnalenvisserij van 30 juli van minister schouten (LNV). NGO’s suggereren dat de garnalenvisserij te intensief is, met daarbij talloze lukrake uitspraken die een doorn in het oog zijn van de garnalenvisserij. De garnalenvisserij voldoet aan meerdere duurzaamheidscriteria genoemd in onder andere de Wnb-vergunning, het VIBEG- en Viswad-convenant, regelgeving in Natura 2000-gebieden en het MSC certificaat. Hieronder legt de Nederlandse Vissersbond verder uit.
Reactie NGO’s
Op 25 september hebben de NGO’s Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, Stichting de Noordzee, Stichting Wad, Vogelbescherming Nederland, Waddenverenging en Wereldnatuurfonds een reactie gestuurd op deze kamerbrief [klik hier]. In hun reactie benadrukken de NGO’s openlijk hun zorg over intensivering van de garnalenvisserij en een uitblijvende begrenzing van de visserij. Het onderwerp wordt op maandag 12 oktober behandeld in het Algemeen Overleg van de Tweede Kamer. Daarmee ziet de Nederlandse Vissersbond noodzaak om helderheid van zaken te geven.
Garnalenvisserij wel degelijk beheerd
Als Nederlandse Vissersbond wijzen we erop dat de visserij de afgelopen jaren met vele voorwaarden en restricties te maken heeft gekregen, in meerdere gevallen vrijwillig. In circa 80% van de viswateren die voor garnalenvisserij geschikt zijn dient conform de zogenaamde Wnb-vergunning te worden gevist als aanvulling op de al bestaande (technische) maatregelen en wetgeving. De betreffende wateren zoals de Noordzeekustzone, Waddenzee, Vlakte van de Raan en Voordelta zijn aangewezen als Natura 2000-gebieden. Aan de Wnb-vergunning gelieerd is het VIBEG- en Viswad-convenant waar de visserij samen met overheid en dezelfde NGO’s werkt aan verdere verduurzaming van de sector.
Afgelopen jaren zijn hierin flinke stappen gezet, maar er zijn ook nog flinke opgaven voor de komende tijd waar komende jaren gezamenlijk verder aan dient te worden gewerkt. Het lijkt erop dat NGO’s en visserijsector verschillende interpretaties hebben van het woord ‘reguleren’ en ‘beheren’. De visserijsector maakt bij reguleren meer de link naar een economisch perspectief, de NGO’s kijken meer naar het ecologische perspectief, maar er kan zeker niet gesteld worden dat de garnalenvisserij ‘vrij’ is om te doen en laten wat ze willen. Het gaat om een evenwicht, maar dat is in de reactie van de NGO’s niet vindbaar.
Vis-uren binnen de Wnb-vergunning
In eerste instantie waren er binnen de Wnb-vergunning geen vis-uren vastgesteld voor de garnalenvisserij. Eind 2016 is binnen de Natuurbeschermingswet toch een maximaal aantal vis-uren ingesteld door het Ministerie van LNV, op basis van berekeningen van de NVWA over het aangestelde ijkjaar 2015. Daarbij werd aangegeven dat deze ingestelde uren dienden als ijkpunt ter monitoring van visserij-inspanning voor de komende jaren.
Doordat in 2018 bleek dat deze berekeningen tweemaal incorrect waren, heeft het Ministerie van LNV twee wijzigingsbesluiten ingediend over het maximale aantal visuren. De garnalensector was het hier niet mee eens en diende bezwaar in, ook toen bleek dat de uren meer betekenden dan alleen een ijkpunt. Nadat de sector de wetenschap inschakelde (Wageningen Economic Research), bleek inderdaad dat de berekening van de NVWA niet klopte en kreeg de sector grotendeels gelijk in een bezwaarprocedure. De PO’s zijn op dit moment bezig met een beroepsprocedure en dit moet nog voorkomen voor de rechter. De visserij vertrouwt erop dat de plotselinge invoering, zonder overleg met de sector, van visuren ongedaan kan worden gemaakt.
MSC certificaat voor duurzame visserij
Nagenoeg alle Nederlandse garnalenvissers vissen met het MSC certificaat. In het najaar van 2017 werd door een samenwerkingsverband van Nederlandse, Duitse en Deense visserijorganisaties het duurzaamheidscertificaat behaald[1]. Het MSC certificaat staat voor wild, traceerbaar, duurzaam: het blauwe keurmerk staat alleen op wild gevangen vis, schaal- en schelpdieren van visserijen die gecertificeerd zijn volgens de MSC standaard, een wetenschappelijk onderbouwde maatstaf voor duurzame visserij[2].
Als Nederlandse Vissersbond zijn we verontwaardigd over de toon waarop de gezamenlijke NGO’s spreken over onze garnalenvisserij. De visserij heeft circa tien jaren gewerkt om onder de strenge MSC eisen te kunnen vissen en beschikt over een zogenaamde Wnb-vergunning voor garnalenvisserij in Natura 2000-gebieden op basis van een zogenaamde Passende Beoordeling.
Gelijk speelveld
Er wordt al jaren door de sector gepoogd om een gelijk speelveld voor garnalenvisserij te ontwikkelen met betrekking tot regelgeving en voorschriften voor de visserij in vergelijking met andere lidstaten. Door middel van het MSC managementplan neemt de garnalenvisserij in ieder geval die verantwoordelijkheid samen met collegavissers uit Duitsland en Denemarken. Verdergaande maatregelen op het gebied van een meer duurzame visserij brengen veelal een economisch effect met zich mee en juist daar stuit de sector op bestaande wetgeving op het gebied van mededinging.
NGO reactie roept vragen op
De brief van de NGO’s insinueert dat de garnalenvisserij verder zou moeten worden gereduceerd op basis van ecologische motieven. Waarom? Vraagt de Nederlandse Vissersbond zich af. Er zijn toch afspraken gemaakt binnen de convenanten VIBEG en Viswad waaraan hard wordt gewerkt aan een duurzamere garnalenvisserij passend binnen ecologische doelstellingen? De garnalenvisserij beschikt toch over een Wnb-vergunning op basis van een Passende Beoordeling? En de garnalenvisserij vist toch onder het MSC duurzaamheidscertificaat en het daaronder gelegen managementplan?
De Nederlandse Vissersbond is van mening dat de verrichte inspanning van de visserijsector moeten worden gewaardeerd in plaats van continu om ‘meer’ te vragen!
Dit artikel zal gedeeld worden met de Tweede Kamer commissieleden ‘Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit’ aangezien het onderwerp besproken wordt tijdens de Algemeen Overleg Visserij op maandag 12 oktober 2020 in de Tweede Kamer.
>> Lees ook het artikel ‘Negatieve beeldvorming garnalenvisserij’ van de Nederlandse Vissersbond.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.
[1] https://vissersbond.nl/garnalensector-krijgt-msc-keurmerk-voor-duurzame-visserij/
[2] https://www.msc.org/nl/over-msc/wat-is-msc/wat-doet-MSC/msc-biedt-een-oplossing/waar-staat-het-msc-keurmerk-voor