Als het concept Brexit-akkoord door het Europese en Britse parlement wordt aangenomen, lijkt het erop dat de visserij een overgangsperiode onder de huidige EU-wetgeving krijgt tot eind 2020 met een mogelijke verlenging van één tot twee jaar. De overgangsperiode zal worden opgevolgd door een gezamenlijk opgesteld plan die de huidige lijn van duurzame visserij moet omarmen.
“Het kan alle kanten opgaan”
Dit gezamenlijke visserijplan -waarin naar verwachting ook afspraken zullen staan over toetreding tot elkaars wateren en de markt- dient op tafel te liggen voor 1 juli 2020 in verband met de bepaling van vangstmogelijkheden voor het jaar daarop. “De overgangsperiode tot eind 2020 is prettig, maar het plan over hoe verder na 2020 moet nog geschreven worden. Dat kan alle kanten op gaan”, aldus Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond.
“Alle mogelijkheden openhouden”
Met het huidige Brexit-akkoord kan het overigens ook nog alle kanten opgaan. Een definitief akkoord is er pas als zowel het Europese als het Britse parlement ermee hebben ingestemd. Vooral aan de kant van de Britten doen speculaties de ronde dat er geen meerderheid is voor het akkoord. “Het zou niet de eerste keer zijn dat de Britten het akkoord van tafel vegen. We moeten daarom alle mogelijkheden openhouden, ook die van een no deal en alle andere tegenvallers voor de EU-visserijsector”, aldus Nooitgedagt. Het Britse parlement buigt zich aanstaande zaterdag over het akkoord. Als het parlement tegen stemt, is Johnson bij wet verplicht om uitstel te vragen bij de EU. Zelf blijft Johnson volhouden dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober de Europese Unie verlaat, deal of geen deal.
In het Brexitdossier trekt de Nederlandse visserijsector (Nederlandse Vissersbond, Pelagic Freezer-trawler Association en VisNed) gezamenlijk op.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.