De visquota voor 2025 zijn bekend. Er is een visserijakkoord gesloten tussen lidstaten van de EU. En dat is goed nieuws voor de Nederlandse kottervissers. In 2025 is er gelukkig weer meer ruimte voor tong. Voor de pelagische visserij is het akkoord juist erg teleurstellend.
Elk jaar maakt de EU afspraken over hoeveel vis de verschillende lidstaten het komende jaar mogen vangen. Met het VK en Noorwegen worden afzonderlijke akkoorden gesloten over vangstmogelijkheden en toegang tot elkaars wateren. Officieel worden de vangstrechten van de Europese vissers in de decemberraad van visserijministers vastgesteld, maar de onderhandelingen vinden vooral vooraf plaats.
Tijdig visserijakkoord
Vorige week hebben we al gemeld dat er een akkoord was tussen EU, VK en Noorwegen, maar gelukkig was er ook tijdig een akkoord met VK en Noorwegen apart. Voor Nederlandse vissers betekent dit dat er komend jaar meer tong, schol en zeeduivel gevangen mag worden. Dat is goed nieuws. “Hiermee kunnen onze vissers vooruit” zegt Jacob Snoek, secretaris van de Nederlandse Vissersbond. “We hebben zekerheid voor 2025 en we zien geen grote beperkingen voor de belangrijkste vissoorten voor de Nederlandse kottervisserij. Dat is een grote geruststelling.”.
Ook staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur(LVVN) is tevreden. “Ik ben tevreden dat er dit jaar tijdig een akkoord is bereikt over de vangstmogelijkheden voor 2025. Het afgelopen jaar zijn met name onze tongvissers hard geraakt door de hoeveelheid vis die zij mochten vangen. Gelukkig zijn de vooruitzichten voor het komende jaar positiever.”
Jacob Snoek is blij met het werk van het ministerie. “We zijn als Nederlandse Vissersbond dankbaar voor het werk dat het ministerie van LVVN heeft verzet en de goede samenwerking tussen sector en ministerie.”
Total Allowable Catch (TAC)
De hoeveelheid vis die er gevangen mag worden, noemt men TAC. In onderstaande tabel staat een overzicht van de afgesproken TAC per vissoort.
Tong
Het TAC voor Noordzee tong gaat met 172% omhoog. Daarmee zijn ze lager uitgekomen dan het ICES-advies, dat vorige week maandag was aangepast naar +191%. Dit heeft deels met timing te maken, want het aangepaste advies was feitelijk te laat en daarmee kwam de onderhandelingspositie onder druk te staan. “Het voelt voor ons wel wrang dat er willekeur is in het volgen van het ICES-advies. Wanneer het een lager advies is wordt het advies altijd maximaal gevolgd, maar bij een verhoging doen ze dat dus niet altijd.”, aldus Jacob Snoek.
Zeebaars
Voor 2025 zijn de volgende wijzigingen ten opzichte van 2024:
- De schepen die vissen met bodemtrawls en zegens mogen net als in 2024 maximaal 3,8 ton per vissersvaartuig per jaar aanvoeren. Het maximale percentage van de vangst is gewijzigd naar 10% van totale vangst in plaats van 5%.
- Voor haken en lijnen mag voor maximaal 6,8 ton per vissersvaartuig aangevoerd worden. Voor 2024 was dit 6,3t.
- Vaste kieuwnetten mogen maximaal 1,8 ton (voorheen 1,6t) per vissersvaartuig aanvoeren.
Overige bestanden
Het TAC voor Tarbot (+18%) en Griet (21%) zijn beide omhoog gegaan en dat zijn belangrijke bestanden. Rog is met 1% verlaagd. Het TAC voor Noorse kreeftjes is verlaagd met 25%, maar de Nederlandse Vissersbond verwacht dat er nog steeds voldoende ruilmogelijkheden zijn. De zeeduivel in de Noordzee is met 172% verhoogd en dat geeft dus gelukkig meer ruimte, die voor 2024 zeker nodig was. Helaas zijn de mogelijkheden voor zeeduivel in de Noorse zone niet veel groter geworden (15t in plaats van 12t) en blijven we helaas flink afhankelijk van aanvullende ruilen.
Pelagische visserij
Door verlaging van de drie belangrijkste TAC’s, ziet komend jaar er somber uit voor de pelagische vissers. Naast de verlaging in de quota van Noordzeeharing, makreel en blauwe wijting, is er ook maar een bijvangst-TAC voor Noordzeehorsmakreel. Dit komt onder andere door de Haagse preferenties, een deal die met Ierland is gesloten toen Ierland tot de EU trad. Als het Ierse aandeel van het visquotum makreel onder de 45 duizend ton zakt, moeten andere lidstaten voor een deel van het verschil opdraaien. De verwachting is, dat het makreel-TAC in de komende jaren nog meer afneemt. Een slecht vooruitzicht voor de Nederlandse makreelvissers dus.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Jacob Snoek.