Als het aan de visserij commissie van het Europees Parlement ligt word de aanlandplicht volgend jaar geëvalueerd. Voor de kottervisserij is vanaf 2016 ondanks fel protest vanuit de sector de aanlandplicht ingevoerd. De aanlandplicht is destijds ingevoerd met als doel om verspilling van vis tegen te gaan en vissers te stimuleren om selectiever te vissen. De in het Europees visserijbeleid verankerde aanlandplicht blijkt zoals eerder aangekondigd door de visserijsector in de praktijk niet werkbaar.
In de visserij commissie is nu besloten om de aanlandplicht te evalueren. Wat betreft de visserijsector gaat de huidige aanlandplicht van tafel of wordt deze zodanig aangepast dat deze werkbaar wordt voor de vissersvloot. Er gelden dan nu wel een scala aan uitzonderingen voor de vloot op basis van bijvoorbeeld de overlevingskansen voor de bijvangst maar er is sprake van een oerwoud aan regels waarin naast vissers ook wetgevers in vastlopen.
Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP), mede initiatiefnemer van het verzoek tot evaluatie, vindt de heroverweging een goed plan. Wat hem betreft gaat deze onwerkbare aanlandplicht snel van tafel.
Binnenkort stemt het Europees Parlement plenair over de oproep van de visserij commissie tot evaluatie van de aanlandplicht. Het is dus nog niet gezegd dat de evaluatie werkelijk plaatsvindt, het gehele Europees Parlement kan daar nog een stem over uitbrengen. Tevens moet vermeld worden dat een evaluatie niet perse betekent dat de aanlandplicht werkbaarder zal worden gemaakt. Dat moet nog maar blijken omdat ook vanuit een andere invalshoek een draai aan deze discussie kan worden gegeven.
Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.