Diverse media berichtte vorige week over een deal waarin Nederlandse vissers na de Brexit hun toegang tot de Britse wateren zouden behouden. ‘Hoe zit dat nou?’ vroegen onze leden zich terecht af. De Nederlandse Vissersbond geeft opheldering.
Casus: Deal – Zachte Brexit
Europa en het Verenigd Koninkrijk onderhandelen over tal van zaken om de Brexit voor beide partijen zo interessant mogelijk in te vullen. Dit wordt ook wel het terugtredingsakkoord genoemd. Als de EU en het VK op alle onderwerpen in het terugtredingsakkoord overeenstemming bereiken, dan vormt zich een ‘Deal’ en daarmee een Zachte Brexit waarin overgangsperiodes van toepassing zijn.
De visserijdeal
Over een deel van de onderwerpen in het terugtredingsakkoord is inmiddels overeenstemming bereikt door beide partijen. Een overgangsperiode voor de visserij tot 31 december 2020 behoort tot die overeenstemming.
Casus: No Deal – Harde Brexit
Er is echter ook onenigheid tussen de EU en het VK over onderwerpen in het terugtredingsakkoord. Zo is bijvoorbeeld de grenskwestie tussen Noord-Ierland en Ierland een gevoelig onderwerp in de onderhandelingen. Als de EU en het VK het niet eens kunnen worden over deze onderwerpen, dan betekent dat een ‘No Deal’. Een No Deal is een Harde Brexit waarin het VK op 29 maart 2019 de grenzen sluit en alle gemaakte afspraken – dus ook de overgangsperiode voor de visserij – vervallen.
“Bereid je voor”
“Uiteraard hopen we op een scenario waarin de EU en het VK een deal sluiten. Daardoor kunnen onze vissers langer hun beroep uitoefenen in de Britse wateren en hebben wij meer tijd om te strijden voor het behoud van de toegang tot de wateren”, meldt Vissersbondvoorzitter Johan Nooitgedagt. “Maar we moeten ook realistisch blijven. De kans op een ‘No Deal’ is aanwezig. Een ‘No Deal’ heeft desastreuze gevolgen voor Nederlandse vissers die hun vangst halen uit Britse wateren of Britse vlagkotters die lossen en verhandelen op een Nederlandse haven. Deze vissers moeten zich nu al voorbereiden op wat er mogelijk gaat komen, bijvoorbeeld het regelen van de juiste douanepapieren.”
TAC & Quota
Ook het Britse Parlement vergadert over een toekomst in een ‘No Deal’-scenario. Met betrekking tot de vangstquota zijn de Britten in een ‘No Deal’-scenario verplicht om zich tot 29 maart 2019 te houden aan de Europese vangstquota die wordt vastgesteld tijdens de Landbouw- en Visserijraad in december 2018. De Britse plattelandsminister Micheal Gove heeft tijdens een ‘No Deal’-overleg aangegeven dat bij een ‘No Deal’ de vastgestelde vangstquota en visserijregelingen van de Visserijraad december 2018 voor heel 2019 van toepassing zijn en dat is nieuwe informatie die ons mogelijk driekwart jaar extra lucht geeft.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.