Visserijdebat Tweede Kamer

8 juli, 2021

De vaste commissie voor LNV en minister Schouten hebben vorige week woensdag de degens gekruist over de visserij. Het 3-uur durende debat was LIVE te volgen via internet. Kamerlid Roelof Bisschop zat het debat voor. Het debat werd gedomineerd door de actualiteit van het pulsdossier naar aanleiding van een NOS-artikel over vermeende misleiding door het ministerie van LNV. Een ander hoofdonderwerp was het (ontbreken) van perspectief voor de kottervisserij in relatie tot het Noordzee ‘akkoord’, de sanering van de vloot met steun uit het Brexit Adjustment Reserve (BAR) en het verkrijgen van de nodige vergunningen (Wet Natuurbescherming). De tijd die over was werd besteed aan onderwerpen als het reduceren van de zegenvisserij op het IJsselmeer/Markermeer, de vismigratie bij intrekpunten en het uitfaseren van pluis. Vanwege de tijd is besloten om voor het zomerreces een nieuw visserijdebat te organiseren.  

Pulsvisserij

Het debat begon met vragen van de Partij voor de Dieren over het NOS-artikel Lees hier hoe Nederland Brussel misleidde om puls visvergunningen. Dit onderwerp was niet geagendeerd waardoor er uiteindelijk sprake was van tijdgebrek om andere onderwerpen goed te behandelen. Lees meer in ons artikel Trap na voor pulsvissers én LNV.

Perspectief voor de kottervisserij

De VVD trapte af met een opsomming van problemen voor de kottervloot te weten: “Brexit, een draak van een maatregel’ de Aanlandplicht, strenge milieu-eisen, windmolens op zee, uitbreiding van natuurgebieden, verbod op de pulsvisserij waardoor vissers weer met traditionele boomkor moeten vissen, cameratoezicht aan boord, emissie loos vissen in 2030. Ga ik nog wel door als visserman?” vroeg Peter Valstar aan de Minister.  De BBB (BoerBurgerBeweging) wees de minister en de Kamerleden er op dat 0,3% van de bevolking voor 99,7% van het voedsel zorgt terwijl de boeren en vissers het land uit worden gejaagd. “Vissers zijn ook mensen en geen piraten die de zee leegvissen” betoogde Caroline van der Plas. Het tekenen van het Noordzee ‘akkoord’ is een doodvonnis voor de vissers. De PVV (Partij voor de Vrijheid) vulde aan dat voedselproductie belangrijk is en dat wij het dankzij de boeren en vissers goed hebben in Nederland.  Voor de PVV staat de uitkomst van het Noordzee ‘akkoord’ al vast; zal de inbreng van de vissers leiden tot minder windmolens? werd aan de Minister gevraagd. De SGP/CDA wees erop dat het goed gaat met de vis maar slecht met de vissers. In het Noordzee ‘akkoord’ moeten de vissers serieus worden genomen. De Christen Unie (CU) merkt op dat de Noordzee steeds voller wordt met meer regels voor de vissers en dat de bodemvisserij wordt bedreigd door initiatieven uit Brussel (Starfish 2030). De PvdA/Groen Links vroeg de Minister hoe om te gaan met de biodiversiteitsstrategie 2030 die eist dat 30% van land en zee moet worden beschermd. De problematiek van de visuren van de garnalenvisserij in de natuurgebieden kwam aan de orde. Er zijn partijen die aansturen op het stilleggen van de garnalenvisserij. Minister Schouten gaf aan dat ze er alles aan zal doen om de vissers te helpen een oplossing voor het probleem te vinden.

Minister Schouten wees ook op het belang dat vissers aan tafel komen van het Noordzee overleg om mee te beslissen over hun toekomst. Volgens de Minister zijn er ook veel vissers die wel hun nek willen uitsteken en het Noordzee ‘akkoord’ willen ondertekenen.

Zegenvisserij

De SGP memoreerde de Minister dat in de Kamer is besloten dat er geen generieke reductie van de IJsselmeervisserij zou plaatsvinden zolang het visstandsonderzoek loopt en pleit voor een minimum van 5 zegendagen per zegenrecht. Het voornemen van de Minister om maximaal 2 dagen per zegenrecht toe te kennen staat gelijk aan een verbod aldus Roelof Bisschop van de SGP. Hij wees er ook op dat uit cijfers blijkt dat de aanvoer van Brasem flink is gestegen bij een beperkte toename van de visserij. De BBB gaf aan dat het ministerie van LNV in de jaren 2000-2005 de visserij op brasem heeft gestimuleerd door het uitgeven van ontheffing om buiten het visseizoen om met de zegen op brasem te kunnen vissen op het IJsselmeer. Het probleem is het tekort aan voedsel in het water als gevolg van de Kaderrichtlijn Water. De visserij met de zegen is van minimaal ecologisch belang aldus Caroline van der Plas die pleit voor geen verdere reductie en eerst het onderzoek af te wachten. De Minister antwoorde dat de Kamer haar bij haar aantreden heeft verzocht om de visserij op het IJsselmeer weer gezond te maken met voldoende vis waar alleen de rente van wordt geoogst. Ze gaf aan dat het brasem nog niet goed gaat volgens de huidige inzichten en dat daarom terugvallen op 5 dagen per zegenrecht niet verantwoord is. Volgens de Minister verandert er dan niets aan de situatie.

Visserijvrije zones intrekpunten

Verschillende Kamerleden pleiten voor maatwerk door de waterschappen met betrekking tot de visserijvrije zones bij intrekpunten. De Minister antwoord hierop dat ze hiervoor de wet moet veranderen en dat dat iets is voor een volgende bewindspersoon aangezien ze zelf demissionair is.

Uitfaseren pluis

Kort wordt gesproken over de maatregel om tot 2027 het pluis dat gebruikt wordt in de sleepnetvisserij  ter bescherming van de netten uit te faseren. In het rondetafelgesprek afgelopen week werd hier door Pim Visser van VisNed al een toelichting op gegeven aan Tweede Kamerleden. VisNed is de trekker van dit project. De Minister gaf aan dat biopluis een veelbelovend alternatief is.

Vervolg debat

Vanmiddag is er een twee minuten debat gepland waarin de kamerleden hun moties kunnen indienen. Hierover hebben wij contact met de betreffende kamerleden.

Voor meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Derk Jan Berends via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

Derk Jan Berends
Derk Jan Berends

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses