Aanlandplicht, BREXIT, beschermde gebieden op de Noordzee, IJsselmeervisserij, controle op handelsnormen, wolhandkrabben, zeebaars en blackbox voor garnalenvissers. Deze en nog meer onderwerpen kwamen aan de orde tijdens het Algemeen Overleg bij de vaste Kamercommissie van Economische Zaken op woensdag 12 oktober. Naast Nederlandse Vissersbond-voorzitter Johan Nooitgedagt waren onder meer negen Tweede Kamerleden aanwezig bij dit overleg met staatssecretaris Martijn van Dam over visserijkwesties.
De staatssecretaris droeg bij deze gelegenheid de Urker stropdas, die hij bij de opening van het Holland Fisheries Event van de Gemeente Urk had ontvangen. Uit de opening kwam naar voren dat de Kamerleden van de visserijcoalitie zich sterk hebben gemaakt om de aanlandplicht voor de kottervloot zoveel mogelijk ‘draaglijk’ te maken. Ook de staatsecretaris werkt hard aan de benodigde uitzonderingen, maar of dat voldoende is voor de kottervloot zal moeten blijken. Terugkijkend blijft het een feit dat het kabinet destijds heeft ingestemd met het EU-beleid en nu dit onwerkbaar blijkt, men dit bij de EU niet zomaar van tafel kan vegen. Dat de NVWA stopt met de volledige werkzaamheden voor toezicht op de indeling in handelsklassen (controle op handelsnormen) is voor de visserijsector een bijkomend probleem, zeker gezien de implementatie van de aanlandplicht.
Is Brexit ook exit aanlandplicht?
Over de Brexit gaf Van Dam aan dat dit geen reden is om de aanlandplicht van tafel te krijgen. De Brexit maakt volgens hem daarin geen verschil, want de Britse overheid heeft hem al toevertrouwd door te gaan met de invoering van de aanlandplicht. Per slot van rekening komt het voorstel van de Europese aanlandplicht uit de koker van het Verenigd Koninkrijk. Dat was voor enkele Kamerleden juist een argument om er nu acuut mee te kappen en een lange neus te trekken naar de overkant. Dat de druk voor wat betreft de aanlandplicht binnen de Tweede Kamer wordt opgevoerd werd wel duidelijk, maar of er een motie komt is nog afwachten.
SGP voert druk verder op
Tijdens het overleg voerde de SGP die druk verder op, door te pleiten voor een ‘Vexit’. De partij wil dat het visserijbeleid wordt gemaakt door samenwerkende landen die direct met de visserij te maken hebben en niet meer door de EU. SGP-kamerlid Dijkgraaf vond het gek dat landen die niet aan de zee liggen mee besluiten over onze vissers. Hij pleitte ervoor om het visserijbeleid voortaan te laten bepalen door de regeringen van de landen die een visserijsector hebben. Bovendien vertrouwt de SGP de Engelsen niet. “Als de Engelsen weer hun eigen beleid kunnen gaan voeren en de Nederlandse vissers onder de Brusselse regelgeving vallen, kun je wel nagaan wat er gebeurt. Dan hebben onze vissers het nakijken. Daarom is goed overleg en samenwerking tussen de landen aan de Noordzee veel beter,” aldus Dijkgraaf.
IJsselmeervisserij
De IJsselmeervisserij heeft ook volgens de Kamerleden een groot probleem met de adviezen van IMARES (inmiddels omgedoopt in Wageningen Marine Research) en de door hen aangeleverde cijfers over de visbestanden. “In elk geval is er in de communicatie iets niet goed. Vissers gaan met tien procent van hun netten naar zee en komen op jaarbasis met veel meer vis naar de haven. Dat is met cijfers te onderbouwen en ik neem mij voor om samen met de IJsselmeervissers en Wageningen MR te werken aan een betere samenwerking op het gebied van onderzoek. Dat kan toch niet zo moeilijk zijn? Dit hebben we al eerder met de ledenraad van de PO-IJsselmeer besloten,” zei Johan Nooitgedagt nadien.
Beschermde gebieden Noordzee
Over de beschermde gebieden voortkomend uit Natura 2000 en de Kader Richtlijn Marien (KRM) op de Noordzee volgt in november een brief aan de Tweede Kamer. Dit is een gezamenlijke actie van minister Schultz van Haegen (Ministerie van Infrastructuur & Milieu) en staatssecretaris Van Dam (Ministerie van Economische Zaken). “Zouden de gebiedsvoorstellen voor sluiting in het kader van bescherming kleiner zijn geweest wanneer in de visserijsector de muizen dood voor de kast hadden gelegen? Dat weet je nooit, maar je moet weten tegen wie je wat zegt wanneer je euforisch spreekt dat het weer zoveel beter gaat in de visserij. Ik hoorde al iemand zeggen dat het dankzij de non-gouvernementele organisaties is!” aldus een kritische Johan Nooitgedagt. “Maar we strijden verder met ons team voor de Nederlandse visserij.”
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Johan K. Nooitgedagt, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.