De Nederlandse Vissersbond heeft op 16 januari 2017 een brief aan het ministerie van Economische Zaken gestuurd, waarin ze vraagt om overleg over de oneerlijke verdeling van zeebaars-vangstbeperkingen tussen beroepshengelaars en kleinschalige staandwantvissers.
In de aanloop naar de Landbouw- en Visserijraad in december maakt de Europese Commissie gebruikelijker wijs een voorstel bekend met voorgenomen vangstbeperkingen, dat geldt als discussiestuk voor de uiteindelijke vaststelling van quota. Zo ook afgelopen jaar. De voorgestelde vangstbeperkingen voor zeebaars waren ingrijpend, maar als compensatie voor enkele visserijen had de commissie ontheffingen voorgesteld. Echter, de kleinschalige visserij met staande netten werd niet genoemd en dreigde voor de kant te moeten.
Gelijke monniken, gelijke kappen
Op aangeven van de Nederlandse Vissersbond heeft staatssecretaris Van Dam in Brussel gepleit om ook de kleinschalige visserij met staande netten ook ontheffing te verlenen. In de uiteindelijk overeengekomen afspraken is er inderdaad en ontheffing gekomen voor de staandwantvisserij, waarvoor we de staatssecretaris erkentelijk zijn. Maar de uiteindelijke regeling rond zeebaars leidt helaas nog steeds tot oneerlijke concurrentie ten koste van deze kleinschalige vissers. Als het gaat om deze kleinschalige zeebaarsvissers moet het principe van gelijke monniken, gelijke kappen gelden.
Gelijke behandeling
In vergelijking met de ontheffing die voor beroepshengelaars geldt – 10 ton zeebaars per jaar – komen de staandwantvissers er meer dan bekaaid vanaf met maar 250 kilo per maand. Bovendien mogen ze niet schuiven met de kilo’s tussen de maanden (geen flexibiliteit). Een verklaring van deze verschillen is er niet; zowel beroepshengelaars als staandwantvissers vissen gericht op zeebaars en zijn in belangrijke mate afhankelijk van deze soort.
Herziening van de regeling
Naast dit belangrijkste punt van oneerlijke verdeling zijn er nog andere haken en ogen aan de huidige regeling waarover de Nederlandse Vissersbond namens de staandwantvissers met het ministerie om tafel wil. Ons doel is om de vertegenwoordigers van de Nederlandse overheid in Brussel argumentatie en onderbouwing aan te reiken, zodat ze bij de Europese Commissie kunnen aandringen op herziening van de huidige zeebaarsregeling conform de wensen van onze vissers.
Lees hier de brief aan het ministerie van 16 januari 2017
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends, T 0527 698151 of secretariaat@vissersbond.nl