De Nederlandse Vissersbond heeft gereageerd op de door van de Europese Commissie voorgestelde vangstbeperkingen voor zeebaars voor 2017. In het voorstel is geen rekening gehouden met de belangen van kleinschalige staandwantvissers die gericht op zeebaars vissen en de belangen van de sleepnetvissers die zeebaars als bijvangst hebben. Voor die vissers wil de Nederlandse Vissersbond voldoende ruimte van Brussel.
In een notitie aan het ministerie van Economische Zaken heeft de Nederlandse Vissersbond haar visie gegeven op het Europese voorstel. Het gaat om de concepttekst van de TAC en quota verordening voor het jaar 2017 met voor de zeebaarsvisserij bijbehorende maatregelen die vermeld staan in artikel 10.
Naast deze schriftelijke inbreng heeft de Nederlandse Vissersbond haar visie ook gedeeld tijdens het stakeholderoverleg zeebaars op dinsdag 15 november 2016 bij het ministerie van Economische Zaken in Den Haag.
Maatregelen voor bodemtrawls en zegennetten
- De Nederlandse Vissersbond is van mening dat er voor bodemtrawls en zegennetten (flyshoot) geen beperking moet zijn van het maximumpercentage aan gevangen zeebaars in relatie tot het totaal gewicht van de mariene organismen aan boord.
- Wanneer in Europees verband toch de voorkeur uitgaat van een percentage, dan stelt de Nederlandse Vissersbond voor dit percentage aan te passen naar 5.
- Ook moet in het voorstel de tekst worden aangepast dat een percentage pas wordt berekend aan het einde van een visreis en niet per dag zoals nu in de tekst staat verwoord. Een percentage per dag is onwerkbaar voor de Nederlandse vloot: dit leidt tot onnodige discarding van zeebaars. Zeebaars is tenslotte een bijvangstsoort en geen doelsoort.
- Tenslotte is de Nederlandse Vissersbond van mening dat de maandhoeveelheid, zoals nu in het voorstel opgenomen, veranderd moet worden in een jaarhoeveelheid.
Maatregelen voor de staandwantvloot
De Europese Commissie wil in haar voorstel de staandwantvisserij een vangst- en aanlandverbod opleggen wat zeebaars betreft. De Nederlandse Vissersbond is van mening dat er ruimte moet zijn voor deze kleinschalige (gerichte) zeebaarsvisserij, aangezien sommige bedrijven deze selectieve visserij al jarenlang uitvoeren en ervan afhankelijk zijn.
Daarom heeft de Nederlandse Vissersbond voorgesteld dat voor staandwantvisserij de mogelijkheden bestaan blijven voor deze visserij door middel van een maximum aan te landen hoeveelheid zeebaars per jaar
Kritiek vanuit het Verenigd Koninkrijk
In Fishing News van 17 november 2016 is door de Engelse visserijbond NFFO forse kritiek geuit op de voorstellen van de Europese Commissie. Een belangrijk argument is dat de maatregelen dusver al hebben geleid tot 30% reductie van de visserijdruk volgens de internationale visserijwetenschappers van ICES. Een ander argument is dat er tekenen zijn van een goede recruitering van zeebaars. NFFO vindt de voorgestelde maatregelen prematuur en onnodig. Verder stelt men (terecht) vraagtekens bij de controle en handhaving van de voorgestelde maatregel voor de recreatieve vissers (hengelaars) die per persoon maximaal 10 zeebaarzen per maand mogen houden voor eigen gebruik.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen of Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl