Vogels worden bijna overal wel verstoord door menselijke invloeden. Niet alleen door wandelaars of fietsers, maar ook door voertuigen en vliegtuigen. Hoewel vogels wel lijken te kunnen wennen aan het geluid van overvliegende vliegtuigen, blijft het toch een belangrijke bron voor verstoring van wadvogels.
Onderzoek
In een recent onderzoek zijn op zes verschillende locaties in de Waddenzee meer dan 2000 uur aan observatie geanalyseerd. Uit het onderzoek blijkt dat op plekken waar regelmatig vliegtuigen overvliegen, de kans dat vogels verstoord worden kleiner is. Al worden de vogels op die gebieden wel vaker verstoord. Hoewel de verstoringskans lager is, vliegen er vaker vliegtuigen over. Deze observatie kan op twee manieren verklaard worden. De vogels raken gewend aan de vliegtuigen en schrikken daardoor minder vaak of schuwe individuen mijden de plekken met veel vliegtuigverstoring.
Verstoring dat leidt tot vermijding
Het vermijden van bepaalde gebieden kan tot problemen leiden als die gebieden ook dienden als rust- of foerageerplek. Het is al een bestaand probleem in de Waddenzee. Vogels worden verstoord en weggejaagd van hun rustgronden door voornamelijk wandelaars. Dit heeft nadelige gevolgen voor vogels. Vogeltellingen uit gebieden waar veel vliegtuigen over vliegen, suggereren overigens dat er eerder spraken van gewenning is. Er is geen afname in aantal vogels waargenomen.
Visserij en vogelverstoring
Ook scheepvaart verstoort de vogels van de Waddenzee. De Vogelbescherming maakt zich zorgen om de impact van de visserij. Door het wegvissen van voedsel en verstoring van de boten zou de visserij een negatief effect hebben op de vogels.
Johan K. Nooitgedagt, voorzitter, reageert als volgt: “Je zou toch op basis van dit onderzoek mogen verwachten dat vogels ook gewenning krijgen bij het periodiek verschijnen van vissersschepen. Zeker wanneer je met regelmaat op dezelfde bestekken vist. Verder zijn er vliegtuigen en andere soorten vliegtuigen. Wanneer er een straaljager overkomt is het voor iedereen schrikken. Ik weet van vissers dat vogels en zeehonden het vissersschip soms zelfs opzoeken als een bron van voedsel. Enige relativiteit bij dergelijke onderzoeken is altijd op zijn plaats. Honderd procent rust en stilte: bestaat dat nog in Nederland? Ik vond het deze zomer op de Waddenzee wel een verademing dat je nergens in de omtrek een windmolen kon zien. Terwijl ik dit schrijf zit ik in ons kantoor op Urk. Daar kan ik de windmolens niet mispeilen… Over verstoringen gesproken”.
BRONNEN: Nature Today en Vogelbescherming
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Johan K. Nooitgedagt