Volksvertegenwoordigers in de bres voor de visserij

17 november, 2016

In de afgelopen twee weken hebben enkele Kamerleden zich hard gemaakt voor actuele problemen waar de visserijsector mee kampt. Zij stelden de afgelopen weken de problematiek rond het Europees Visserij Fonds, de aanlandplicht en het Friese Front / Centrale Oestergronden aan de kaak.

De Nederlandse visserijsector is Jaco Geurts (CDA), Elbert Dijkgraaf, Roelof Bisschop (beiden SGP), Barbara Visser (VVD) en Eppo Bruins (CU) uiteraard erkentelijk voor hun inzet.

Debacle rond Europees Visserij Fonds

Kamerlid Jaco Geurts (CDA) heeft op 26 september 2016 een aantal kritische vragen gesteld aan de staatssecretaris van EZ over de handelwijze van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). ‘Brussel’ heeft het ministerie van EZ en de RVO op de vingers getikt, dat zij de EVF-regeling te ruim hebben geïnterpreteerd.

De uiteindelijke bijdrage vanuit Brussel valt hierdoor lager uit. De RVO probeert deze financiële tegenvaller af te wentelen op de subsidieaanvragers (zie ook de eerdere berichtgeving), door in de afrondingsfase van EVF gesubsidieerde projecten onverwachts met veel strengere verantwoordingseisen op de proppen te komen. Maar ook van subsidieprojecten die jaren geleden met goedkeuring van de RVO en diens voorganger Dienst Regelingen zijn vastgesteld, worden grote sommen geld teruggevorderd.

Verantwoordelijk staatssecretaris Van Dam heeft met een Kamerbrief de vragen van Geurts beantwoord, maar de strekking van zijn brief is dat het allemaal wel meevalt. Er lopen volgens het ministerie van EZ een twintigtal zaken en veel bezwaren van betrokken subsidieaanvrager zijn ongegrond verklaard.

Uit eigen feitenkennis weet de Nederlandse Vissersbond dat de hoeveelheid bezwaarprocedures groter is en dat veel bezwaren van ondernemers ook gegrond zijn verklaard. Door reeds afgeronde bezwaarprocedures, die positief zijn uitgevallen voor de subsidieaanvragers, niet mee te tellen, geeft de staatssecretaris een vertekend beeld van de omvang van de problematiek.

In het debat in de vaste Kamercommissie voor Landbouw en Visserijraad is de problematiek met de EVF subsidies wederom aangekaart door diverse Kamerleden. De staatssecretaris reageert hier wederom nogal laconiek en herhaald hierbij enkel de inhoud van de eerder genoemde Kamerbrief.

Het is zaak om de problematiek onder zijn aandacht te blijven brengen, ondanks dat hij zijn handen vol heeft aan de mestproblematiek.

“Voor de gedupeerden is het bittere ernst omdat ze in financiële problemen komen door het optreden van de RVO. En niet te vergeten het verlammende effect dat dit optreden heeft op innovatie in de visserij en visketen. Iedereen is kopschuw geworden als het gaat om subsidies die via de RVO worden verstrekt. Je weet gewoon niet meer waar je aan toe bent,” aldus Derk Jan Berends die vorige maand namens een grote groep gedupeerden een brief aan de staatssecretaris Van Dam heeft gestuurd. Op die brief is nog steeds geen antwoord gekomen.

Kijk hier het debat terug: https://debatgemist.tweedekamer.nl/debatten/landbouw-en-visserijraad-op-14-en-15-november-2016

Aandacht voor Aanlandplicht

Op dinsdag 2 november heeft staatssecretaris Van Dam eindelijk met een kamerbrief gereageerd op de ‘motie Graus’. In die motie van 22 maart 2016 hebben de Kamerleden Graus, Dijkgraaf, Bruins en Geurts de staatssecretaris verzocht om ‘samen met de visserijsector alle slecht tot niet uitvoerbare verplichtingen in kaart te brengen en deze te rapporteren aan de Kamer opdat er, indien en waar nodig, gepaste maatregelen genomen kunnen worden’.

De staatssecretaris onderkent de knelpunten die de sector ondervindt bij de aanlandplicht, de weerstand van andere lidstaten tegen de verdere ontwikkeling en uitrol van de pulsvisserij en dubbele regels (quotering versus vangstcapaciteit, zeedagen en technische maatregelen).

Het Friese Front en de Centrale Oestergronden

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu en staatssecretaris Van Dam hebben de plannen voor gebiedssluiting voor het Friese Front en de Centrale Oestergronden aangepast, mede naar aanleiding een motie van Kamerleden Bisschop, Bruins, Graus en Geurts.

Schultz van Haegen geeft in een Kamerbrief aan welke overwegingen ze heeft afgewogen bij het aanpassen van de gebiedsgrenzen. Het voorstel overlapt deels de Scholbox (waarin de scholvisserij met grote kotters al niet is toegestaan) en scheepvaartroutes, waar de visserij al beperkt mogelijk is.

De maatregel wordt samen met de visserijsector en de natuurorganisaties gemonitord en geëvalueerd. Hierbij wordt naast het ecologisch herstel ook de bredere inzet op verduurzaming van de visserij en de mogelijke ontwikkeling van natuur met medegebruik van visserij in windparken in ogenschouw genomen.

De minister gaat nu overleggen met de Noordzeelanden die een rechtstreeks visserijbelang hebben op Friese Front en Centrale Oestergronden om tot een gezamenlijk voorstel aan de Europese Commissie te komen.

Kaart aangepast voorstel voor gebiedssluiting
Kaart: aangepast voorstel voor gebiedssluiting

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Egbert van der Tuin of Derk Jan Berends, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl

 

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses