Het volume van de MSC-gecertificeerde visvangst steeg in 2015–2016 met 6 procent ten opzichte van 2014-2015. Op 31 maart 2016 waren meer dan 286 visserijen MSC-gecertificeerd.
Gezamenlijk brengen de visserijen in het MSC-programma (al gecertificeerd of nog bezig met de beoordeling) bijna 11 miljoen ton aan land. Dit is rond de 12 procent van de zeevis die wereldwijd gevangen wordt. Dat meldt de Marine Stewardship Council (MSC) in zijn jaarverslag over 2015-2016.
Volgens MSC is in het noordoosten van de Grote Oceaan 83 procent (2,6 miljoen ton) van de visvangst MSC-gecertificeerd. In het noordoosten van de Atlantische Oceaan ligt dat percentage op 40 procent. Het aantal verwerkers, restaurants en cateraars met een MSC-traceerbaarheidscertificaat is tussen april 2015 en maart 2016 gestegen van 2.879 naar 3.334. Deze bedrijven zijn actief in 82 landen.
Duurzame visproducten
Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 20.000 visproducten voorzien van het MSC-keurmerk. Deze producten kunnen worden herleid naar visserijen die voldoen aan de MSC-standaarden voor duurzame visserij. “Dit alles toont aan dat de markt vraagt naar traceerbare, duurzame vis. Van oceaan tot op het bord: iedereen speelt een vitale rol bij het garanderen dat onze oceanen floreren voor komende generaties,” zegt MSC-ceo Rupert Howes.
MSC in Nederland en België
In Nederland en België zijn twaalf visserijen gecertificeerd en worden nog eens drie visserijen onderzocht of deze in aanmerking komen voor het MSC-keurmerk. Verder zijn 231 (in Nederland) en 37 (in België) MSC-traceerbaarheidscertificaten toegekend. In Nederland zijn inmiddels meer dan 1.600 producten voorzien van het keurmerk en in België meer dan 1.200.
MSC één van de strengste keurmerken voor duurzaamheid
In Nederland heeft Milieu Centraal in opdracht van EZ en de Alliantie Verduurzaming Voedsel de keurmerken voor duurzame voedselproducten beoordeeld. Elf keurmerken, waaronder MSC, zijn beoordeeld met de hoogste score als het gaat om de meest strenge eisen op het gebied duurzaamheid, transparantie en controle. Alle resultaten zijn te vinden op www.keurmerkenwijzer.nl. Daarnaast behalen ook het Duitse Naturland en het Zweedse KRAV (keurmerken die u ook op visproducten in Nederlandse winkels kunt aantreffen) de hoogste score.
MSC in huidige opzet lastig keurmerk voor vissers
De consument is weliswaar blij met het keurmerk, maar voor de visserijsector betekenen de strenge regels een extra belasting. Daarom zijn de leden van de Nederlandse Vissersbond helemaal niet blij met MSC in de huidige opzet. “Ik heb verder mijn twijfels over de objectiviteit en de interne controle op het keurmerk. Het kost de gebruikers verder aardig wat geld. De kleinere visserijen hebben nog steeds erg veel gedoe om gecertificeerd te worden en dat is in het bijzonder het geval wanneer de overheid daarvoor in EU verband geen beheer heeft afgesproken. Dan moet je alles zelf regelen met wetenschappelijke onderbouwingen – lees: eigen onderzoek – en wanneer je het niet goed doet heb je de mededingingsautoriteiten op je nek. Best wel lastig dus en dat zou eenvoudiger gemaakt moeten worden,” aldus voorzitter Nederlandse Vissersbond Johan Nooitgedagt.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met T 0527-698151 / secretariaat@vissersbond.nl of Marine Stewardship Council | Regional Office The Hague, +31 (0) 70 360 5979 http://www.msc.org/nl