Een aantal Engelse parlementsleden heeft een wetsvoorstel ingediend om de bodemvisserij met sleepnetten in beschermde natuurgebieden (Marine Protected Areas of MPA‘s) te verbannen. Volgens de parlementariërs wordt de natuur in de MPA‘s nu onvoldoende beschermd. Gewezen wordt naar grote ‘internationale‘ vissersvaartuigen die de zeebodem zouden beschadigen en het bodemleven waardoor deze geen koolstofdioxide meer kunnen opnemen. Alleen lokale kleinschalige bodemvisserij zou nog plaats mogen vinden als het aan de parlementariërs ligt. De nationale visserijorganisatie (National Fishermen’s Federation Organistion of NFFO) wijst op de schadelijke gevolgen voor visserijbedrijven die de privatye member’s bill zal hebben.
Politieke druk
Het voorstel van de Engelse parlementariërs om de bodemvisserij uit de MPA’s te verbannen komt niet uit de lucht vallen. De politieke druk is ontstaan doordat natuur- en milieuorganisaties als Greenpeace voortdurend aandacht vragen om de bodemvisserij aan te pakken. De beelden van het dumpen van grote keien op visbestekken die een gevaar vormen voor vissers staan ons nog vers in het geheugen. Dat geldt niet alleen in de Europese Unie waar zelfs een algemeen verbod op bodemvisserij wordt besproken maar dus ook in het Verenigd Koninkrijk. De Engelse minister Rebecca Pow is bezig met een Nature Recovery Green Paper om 30% van de land- en zeenatuur in 2030 te kunnen beschermen.
Huidige en toekomstige beperkingen in MPA’s
De Engelse overheid (MMO) heeft ons vorig jaar laten weten dat er op dat moment geen visserij beperkende maatregelen golden in Engelse MPA’s buiten de 12-mijl zone. De verwachting was wel dat er voor de eerder genoemde 4 MPA’s beperkingen voor de sleepnetvisserij zullen komen, te weten in: Dogger Bank Special Area of Conservation (East of England), Inner Dowsing, Race Bank and North Ridge Special Area of Conservation (The Wash approaches, off the Lincolnshire and North Norfolk coasts), South Dorset Marine Conservation Zone (South West – Dorset) en The Canyons Marine Conservation Zone (South West – Offshore). Lees ook ons artikel Visserij in Engelse natuurgebieden.
Gevolgen visserij
De Engelse visserijorganisatie NFFO wijst de Engelse overheid voortdurend op de schade die de nieuwe wet met zich meebrengt. Het gaat er niet alleen om dat vissers hierdoor belangrijke visbestekken kwijtraken maar ook dat als gevolg daarvan de visserijdruk op andere visbestekken toeneemt. Dat komt bovenop de verdringingseffecten die ontstaan door grootschalige windenergie op zee. Van alle aanlandingen in het Verenigd Koninkrijk is 50% afkomstig van bodem(trawl) visserij. Het aanwijzen van de Engelse natuurgebieden zijn destijds aangewezen op basis van bewijzen (evidence-based) en proportionaliteit maar met dit wetsvoorstel wordt daar nu een streep doorgezet (bron: Fishing News 17.3.2022).
Blijven volgen
Het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid blijft de ontwikkelingen in de VK-wateren volgen omdat die van belang zijn voor de Nederlandse kottervisserij.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het Team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Derk Jan Berends, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.