De Nederlandse garnalenvisserij heeft per 1 oktober 2023 een nieuwe Wet-natuurbeschermingsvergunning (Wnb) nodig om te vissen in de Natura 2000 gebieden in de Nederlandse kustzone. Circa 80% van de Nederlandse viswateren voor garnalenvissers bevindt zich in deze Natura 2000 gebieden. Momenteel vist de vloot binnen een zogenaamde gedoogconstructie die afgegeven is om de vissers tijd te geven om hun kotters aan te passen aan de nieuwe stikstofeisen. In dit artikel geeft Durk van Tuinen een update van de voortgang van de aanvraag van de Wnb-vergunning voor de garnalenvisserij.
Een vergunbare aanvraag
De aanvraag van de Wnb-vergunning is al ruime tijd geleden gedaan en de minister van LNV heeft al meerdere malen aangegeven dat er een vergunbare aanvraag ligt voor de garnalenvissers. Dat is goed nieuws! Echter, moet er wel veel werk en investering worden verricht om te kunnen voldoen aan de stikstofeisen. De uitwerking van de stikstofeisen is per garnalenvisser verschillend, omdat het afhankelijk is van het visgebied en de uitstoot van de betreffende kotter.
Individuele stikstofberekeningen
Vorige week zijn onze leden garnalenvissers per mail geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen omtrent de stikstofberekeningen. Voor iedere garnalenvisser is een AERIUS-berekening gemaakt, een variant met een lijnberekening (o.b.v. visserijgegevens 2021) en een vlakberekening die meer flexibiliteit qua visgebied biedt. Daarnaast is rekening gehouden met een situatie waarbij nog geen SCR-katalysator of schonere, nieuwe motor is geïnstalleerd en de situatie waarbij wel een SCR-katalysator of schonere, nieuwe motor is geïnstalleerd. Alle garnalenvissers zijn uitgenodigd voor een individueel gesprek op kantoor zodat uitleg en advies kan worden gegeven over de berekeningen. Iedere garnalenvisser kan zijn keuze dan bekend maken die uiteindelijk gecommuniceerd dient te worden aan het ministerie van LNV ter aanvulling van de Wnb-vergunning aanvraag. Er is t/m 16 juni de tijd om het gesprek te voeren en we roepen garnalenvissers op om snel een afspraak te maken met ons secretariaat.
Gesprek met ministers geannuleerd
Voor vandaag, donderdag 11 mei 2023, stond er voor de vertegenwoordigers van de garnalenvissers een gesprek gepland met ministers Adema (LNV) en Van der Wal (Natuur en Stikstof) en een vertegenwoordiging vanuit de NGO’s. Het onderwerp van het gesprek was gericht op het toekomstperspectief voor de garnalenvisserij in relatie tot de natuur. Helaas is het gesprek geannuleerd. Er is toegezegd dat het gesprek binnenkort opnieuw zal worden ingepland.
Reactie op brandbrief aan de Koning
Dus geen gesprek met de ministers maar wel werd deze week een brief gepubliceerd van minister Adema aan de “Groep Onze Visserij”. De groep had op 6 maart namens een grote groep vissers een brandbrief aan de Koning bezorgd bij Paleis Noordeinde te Den Haag waar nu antwoord op werd gegeven door minister Adema. In de brief benadrukt minister Adema dat hij zich blijft inzetten om, ondanks grote opgaven op de Noordzee, voldoende ruimte te behouden voor de visserij. Met betrekking tot de garnalenvisserij wordt benadrukt dat de Rijksoverheid van mening is dat de garnalenvissers niet als bestaand gebruik worden gezien. In optiek van de garnalenvissers is men bestaand gebruik, omdat men altijd al actief is geweest in de kustwateren met deze type van visserij. Minister Adema stelt in de brief dat de garnalenvisserij steeds wijzigt, onder andere in omvang en beschikbaar visgebied en wordt daarom al jarenlang consistent aangemerkt als een activiteit waarvoor steeds opnieuw een beoordeling op de effecten op de beschermde natuur moet plaatsvinden. Bestaand gebruik zou kunnen leiden tot een soepelere aanpak op het gebied van de stikstofeisen, maar de Rijksoverheid stelt dus (weer) dat daar voor de garnalenvisserij geen sprake van is. Via deze link vindt u de reactie van minister Adema aan de “Groep Onze Visserij”.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Durk van Tuinen.