Het vertrekken van de Britten uit de Europese Unie nadert. Na de verkiezingsoverwinning van de Britse premier Boris Johnson op 12 december, stemde het Britse Lagerhuis op 9 januari met een ruime meerderheid in met het Brexit-akkoord.
Brexit
De voorzitter van VNO-NCW, de heer Hans de Boer, zei afgelopen week in het Financieel Dagblad dat de Brexit op een drama dreigt uit te lopen. De Boer vreest voor het gelijke speelveld op de markt. De geruchten gaan namelijk dat de Britten hun bedrijven gaan helpen met deregulering en staatssteun.
Het geven van ongeoorloofde staatsteun aan de Engelse bedrijven zou ze niet alleen paaien, maar ook grote ongelijkheid geven en dat is een nadeel voor de EU bedrijven. Premier Johnson wil zijn kiezers gunstig stemmen en dus spreekt Hans de Boer zijn verwachting uit. “Voor een handelsverdrag is een gelijk speelveld van levensbelang voor veel bedrijven binnen de EU”, aldus De Boer. “Er zijn signalen en uitspraken binnen het Verenigd Koninkrijk waaruit is op te maken dat ze na de uitstap hun eigen regels gaan hanteren. Europese ondernemers blijven achter met extra kosten en ook een oneerlijke concurrentie.”
Kottereigenaren
In de visserij weten we dat de aanlandplicht uiteindelijk is veroorzaakt en bedacht in het Verenigd Koninkrijk. Zouden ze daar straks mee doorgaan is de grote vraag die onder vissers leeft. Ook hier zou Brussel tot aanpassingen kunnen komen. De VNO-NCW voorzitter zegt: “De EU moet hiermee rekening houden en zich hierop voorbereiden met mogelijke aanpassing van de regels.”
In zijn seminar ‘De Brexit dreigt uit te draaien op een handelsdrama’, uit De Boer ook zijn zorgen over de positie van de Nederlandse vissers. “De Britse regering wil jaarlijkse quota instellen voor Nederlandse vissers. Die vissen al vierhonderd jaar in Britse wateren”, aldus De Boer. “Dat leidt weer tot tegenmaatregelen van de EU. Daarom zijn er werkbare afspraken nodig. Op deze basis kunnen onze vissers geen investeringsbeslissingen nemen.” Hij acht de kans groot dat de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk dit jaar ontsporen.
Het jaar 2020
De eerste cruciale datum voor de Brexit is 31 januari 2020. In Londen speelt de discussie of de klokken van de Big Ben dan ook zullen moeten luiden. Dan zullen de Britten formeel uit de EU stappen. De volgende datum is 1 juli 2020 want vóór deze datum moet het Verenigd Koninkrijk (eenvoudig gezegd) een plan hebben om een regeling/overeenkomst (deal) met de EU te treffen. Tot 1 januari 2021 moeten de Britten zich houden aan het Gemeenschappelijk Visserijbeleid en uiteindelijk zal het VK zich ontwikkelen tot een zogenaamde ‘Coastal State’ en dat is dezelfde status als Noorwegen. De onderhandelingen over de gedeelde TAC en quota zullen niet makkelijker worden en de toekomst zal leren wat de nieuwe werkelijkheid voor de vissers gaat worden. Het is lastig en misschien wel helemaal niet te voorspellen.
Aanpak
De Nederlandse visserijsector werkt samen en betaalt samen de inzet om tot het best haalbare resultaat voor de EU-vissers te komen. Vervolgens is er een Europese EU visserij-samenwerking tussen organisaties, onder de vlag van de EUFA, om de Brexit voor de partners tot een goed einde te brengen. Lees hier de standpunten van EUFA.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Johan K. Nooitgedagt via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.