De staatssecretaris van Economische Zaken heeft met een nieuw besluit de vrijstellingsregeling voor de vangst van Chinese wolhandkrab en uitheemse rivierkreeften bekrachtigd. Onder voorwaarden zijn Nederlandse vissers vrijgesteld van de verboden die voortkomen uit de Europese exotenverordening.
Per 3 augustus 2016 is de Unielijst invasieve exoten in werking getreden. De regeling heeft als doel het terugdringen van uitheemse dier- en plantensoorten die inheemse flora en fauna bedreigen. Relevant voor de visserijsector is dat de Chinese wolhandkrab en een vijftal uitheemse rivierkreeftsoorten op deze lijst voorkomen. Met name de wolhandkrab is voor de binnenvisserij van economisch belang. Formeel biedt de regeling geen mogelijkheden om door te gaan met de vangst van wolhandkrab, maar de nu bekrachtigde vrijstellingsregeling biedt uitkomst.
Vissen als beheersmaatregel
Het vissen op en verhandelen van de wolhandkrab en exotische rivierkreeften wordt in de vorm van beheersmaatregel toegestaan. De huidige visserij op wolhandkrab en rivierkreeften kan doorgang vinden zoals dit tot nu toe gebruikelijk is. Dat betekent dat de vissers vanaf 1 september tot 1 december moeten beschikken over een ontheffing op grond van de Wolhandkrabregeling (gesloten tijd voor de aalvisserij). Daaraan gekoppeld zal een ontheffing van de Flora- en faunawet nodig zijn om te kunnen vissen binnen de exotenregelgeving.
Gesloten bewaarsysteem
Visserijbedrijven mogen de gevangen wolhandkrab alleen bewaren in systemen (veelal een bun of kaar) waar het oppervlaktewater niet vrijelijk in en uit kan stromen. Op korte termijn kunt u ontheffing aanvragen wanneer u gegronde redenen heeft om wolhandkrab toch te bewaren in een bun of kaar, als u kunt aantonen dat de wolhandkrab gescheiden is van het oppervlaktewater en de krabben niet kunnen ontsnappen.
Handelsbeperkingen
In samenwerking met de Visfederatie wordt er gewerkt aan het van handelsbelemmeringen. Wanneer de wolhandkrab door de handelaren naar een land wordt geëxporteerd, moet het ontvangende land ook een beheersplan hebben. Het ontbreken van zo’n plan in veel landen kan tot problemen leiden.
Het permanente visverbod voor de met dioxines en pcb’s verontreinigde wateren blijft uiteraard ook voor de visserij op wolhandkrab onverkort van kracht.
Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Durk van Tuinen, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.