In 2015 is het Productschap Vis (PVis) opgeheven. Een voor de garnalensector belangrijke commissie was de Garnalenadviescommissie (GAC). In deze commissie werden zaken die voor de garnalenvisserij belangrijk waren besproken tussen handel, aanvoer en verwerking. Binnen de gehele garnalen keten werd het verdwijnen van de GAC als een groot gemis gezien. Vandaar dat de garnalensector haar ambities met betrekking tot de oprichting van een Branche Organisatie voor garnalen (BO garnalen) aan de markt en de samenleving kenbaar maakt.
Kwaliteit
De Stichting Verduurzaming Garnalenvisserij (SVG) is met het project ‘Nieuwe economische modellen voor de Noordzeegarnalenketen’ gekomen tot statuten, een huishoudelijke reglement en een werkprogramma voor de BO garnalen. Met de oprichting van deze BO garnalen worden drie aandachtspunten belicht: 1. Integrale kwaliteitsmanagement, 2. Belangenbehartiging t.a.v. kwaliteit, 3. Versterking van het imago rond kwaliteit. Zo wordt kwaliteit op een zo objectief mogelijke wijze vastgesteld, d.w.z. eenduidig, meetbaar, transparant, traceerbaar en handhaafbaar.
Doelstelling
Bij de definitieve oprichting van de BO garnalen was het nodig dat elk van de schakels in de Noordzeegarnalenketen zich formeel, middels lidmaatschap van de BO, aan de gezamenlijke doelstellingen verbond. Er zijn drie groepen van betrokkenen onderscheiden: vissers, afslagen en handelaren/verwerkers. In de BO garnalen verenigen zich de partijen die verantwoordelijk zijn voor het productieproces en die garant willen staan voor het leveren van een topproduct. De retail wordt gezien als klant en de transporteurs en toeleverende industrie als dienstverlenend. Op basis van het SVG project is de missie en doelstellingen van de BO garnalen geformaliseerd:
‘De BO garnalen heeft als missie om de kwaliteit van het product Noordzeegarnaal duurzaam te borgen, op zo’n manier dat alle geledingen (schakels) van de productieketen zich voor de volle 100% inzetten voor een integraal en voor de consument transparant en traceerbaar kwaliteitsproduct dat op duurzame en maatschappelijk verantwoorde wijze is gevangen, bewerkt en verwerkt.’
Missie
De missie van de BO strekt zich ook uit naar het onder de aandacht brengen van de duurzame wijze van produceren en verwerken van dit kwaliteitsproduct bij de consument. Daarbij hoort ook de behartiging van de belangen van de aangesloten leden richting overheden en maatschappelijke organisaties voor zover het gaat om kwaliteitsmanagement binnen de keten.
Het realiseren van de hierboven beschreven missie vraagt om intensieve samenwerking. Om dit te bewerkstelligen is er gekozen voor de organisatiestructuur van een vereniging. De leden van de vereniging delen een gezamenlijk (commercieel) belang, maar de vereniging zelf heeft geen winstoogmerk. Eindverantwoordelijkheid ligt bij de leden. Zij zijn op democratische wijze betrokken bij de besluitvorming omtrent het te voeren beleid. Er wordt aangestuurd op consensus aangaande beleidsbepalende beslissingen jegens het realiseren van de gemeenschappelijke doelen.
Gemeenschappelijk belang
Vanuit de visserij is het lidmaatschap geborgd door de betrokkenheid van alle Nederlandse Coöperatieve Producenten Organisaties in de Garnalenvisserij. Het is niet uitgesloten dat de relevante buitenlandse garnalen PO’s zich op termijn ook kunnen en willen aansluiten. De visafslagen kennen een gemeenschappelijke belangenbehartiging in de vorm van het Nationaal Overleg Visafslagen (NOVA). Voor het lidmaatschap van de BO garnalen komen alleen visafslagen in aanmerking waar garnalen gezeefd worden. Vrijwel alle handel en verwerkingsbedrijven van garnalen zijn aangesloten bij de Vereniging ter bevordering van de garnalenhandel (Vebega).
Heeft u vragen over dit onderwerp, wilt u zich bij de BO garnalen aansluiten, of wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen met secretariaat@vissersbond.nl.