Hoe zorgen we ervoor dat de Waddenzee gezond blijft en dat er tegelijkertijd ruimte blijft voor ondernemers? Dat was vorige week donderdag tijdens het rondetafelgesprek over het Integraal beleidskader Waddennatuur in de Tweede kamer de vraag. Bij het debat over de Wadden waren er naast Kamerleden verschillende vertegenwoordigers van natuurorganisaties, wetenschap en beheer aanwezig.
Rondetafelgesprek
In de Groen van Prinstererzaal bij de Tweede Kamer werd vorige week donderdag 17 februari een rondetafelgesprek gehouden over het Integraal beleidskader Waddennatuur. Dit debat werd gehouden naar aanleiding van het commissiedebat Wadden die op 25 januari heeft plaatsgevonden. Tijdens dat commissiedebat werd door verschillende Kamerleden gevraagd om met een integraal beleidskader te komen zodat toetsbaar kan worden omgaan met beleidskeuzes die invloed hebben op de natuur binnen het Waddengebied. Minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof gaf hierop aan dat de Kamer ook zelf kaders kan voorstellen voor het beleidskader wat op gesteld dient te worden. Het rondetafelgesprek werd gebruikt om input te verzamelen bij verschillende partijen om zo erachter te komen hoe een beleidskader effectief kan worden ingezet om te zorgen dat de doelstellingen uit de Waddenagenda tijdig worden gehaald.
Inbreng Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid
Voorafgaand aan het rondetafelgesprek heeft team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid de leden van de Tweede Kamercommissie infrastructuur en waterstaat geïnformeerd over het belang van de visserij op de Waddenzee. De leden van de Tweede commissie werden gewezen op de enorme opgaven waar de visserij momenteel voor staat zoals de stikstofreductie die nodig is voor de nieuwe garnalen Wnb-vergunning per 1 januari 2023. Tevens werd een oproep gedaan om perspectief te bieden aan de visserij ondernemers op de Waddenzee.
Aandacht voor ondernemers in het Waddengebied
Theo Meskers pleite als voorzitter van de Waddenzee kustgemeenten en namens het Omgevingsberaad, waar ook de visserij bij aangesloten is, om in het Integraal beleidskader Waddennatuur ook aandacht te geven aan ondernemers in het Waddengebied. ‘We moeten weer lief zijn voor de mensen en ondernemers die wonen en werken rond de Waddenzee. De valkuil in dit proces is dat we in onze ambitie om de natuur in de Waddenzee naar een hoger niveau te tillen het zicht op de mensen en de ondernemers verliezen. Het toverwoord in dit proces moet balans zijn tussen aan de ene kant het ecologische beheer en aan de andere kant een duurzame economische toekomst. Het is geen zinvolle actie om te beperken op medegebruik.’ Aldus Theo Meskers in het debat. Tevens riep Theo Meskers de Tweede Kamer op om niet te kiezen voor aanscherping van wetgeving en weg te blijven van resultaatverplichtingen maar juist te kiezen voor het concretiseren van de natuurdoelen. Aan de commissie infrastructuur en waterstaat werd gevraagd om ruimte te krijgen om verbindingen te maken tussen de verschillende stakeholders om samen tot gedragen natuurdoelen te komen die passen binnen het te stellen beleidskader.
Debat gemist
Het volledige debat is terug te kijken op de website van de Tweede Kamer.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid, vragen naar Durk van Tuinen of Ben Scholten, via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.