Bescherming van de zeebaars
Zeebaars is een gewilde vissoort die zowel door beroepsvissers als sportvissers wordt gevangen in de Noordzee, het Engelse Kanaal en aangrenzende wateren. Het ontbreken van een goed visserijbeheer heeft ervoor gezorgd dat de zeebaars stand de laatste jaren sterk is afgenomen. Op advies van de visserij wetenschappers van ICES (International Council for Exploration of the Seas), heeft de Europese landbouw- en visserijraad (de Raad) vanaf 1 januari van dit jaar een pakket van maatregelen getroffen die de zeebaars beschermen. De maatregelen zijn niet voor iedereen duidelijk vandaar dit artikel. Lees meer op vissersbond.nl
Bijeenkomst Ledenraad Nederlandse Vissersbond
Aanstaande dinsdag 20 september 2016 komt de Ledenraad van de Nederlandse Vissersbond bijeen in Emmeloord om met elkaar over actuele onderwerpen te spreken. Onderwerpen zoals de Aanlandplicht en Bemanningszaken staan voor deze ochtend op het programma. Heeft u zaken die besproken moeten worden? Dan kunt u, zoals gebruikelijk, dit inbrengen via uw vertegenwoordiger in de ledenraad. Lees meer op vissersbond.nl.
Aanlandplicht – afgifte ontheffingen vertragen projecten
De implementatie van de aanlandplicht blijft de visserijsector bezig houden. Afgelopen week vond de maandelijkse vergadering plaats bij het Ministerie van Economische Zaken in Den Haag waar de aanlandplicht door de sector, overheid, NGO’s en wetenschap wordt besproken. Vanuit de visserijorganisaties zijn zorgen geuit over de afgifte van ontheffingen waardoor projecten niet van start kunnen gaan. Lees meer op vissersbond.nl.
Pulsvisserij
Recent heeft de sector het initiatief genomen in de werkgroepen communicatie, onderzoek en controle & handhaving. In deze werkgroepen wordt uitvoering gegeven aan de vraagstukken die van belang zijn om in Europees verband de pulsvisserij te accepteren. Deze acceptatie dient plaats te vinden door opname van het vistuig in de (nieuwe) technische maatregelen, zodat de pulsvisserij niet meer op basis van een ontheffing plaats kan vinden maar algemeen is geaccepteerd in de wet- en regelgeving. Om dit te realiseren dient komende jaren nog volop werk te worden verricht waar de werkgroepen het platform voor bieden. Lees meer op vissersbond.nl.
Een leven lang leren
“Een leven lang leren” is vandaag de dag de norm voor werknemers en ondernemers in alle sectoren van de maatschappij. De visserij vormt daar geen uitzondering op. Om nu en in de toekomst te kunnen blijven beschikken over vakbekwame visserij officieren en vissers zal binnen het visserijonderwijs het nodige moeten veranderen. De visserijsector zelf speelt daar ook een rol in. De pelagische reders (PFA), de kotterorganisaties (VisNed en Nederlandse Vissersbond) en de vakbond (CNV), verenigd in de Sectorraad Visserij, willen met de scholen samen werken aan het ontwikkelen van het toekomstige visserijonderwijs. Volgende week komen de scholen en de sector bij elkaar om hierover te praten. Lees meer op vissersbond.nl.