Dinsdag 3 juli 2018 vond in Den Haag het maandelijkse overleg plaats over de aanlandplicht bij het ministerie van LNV. Op de eerste dinsdagochtend van de maand staat sinds enkele jaren de vergadering over de aanlandplicht geagendeerd. Aan dit overleg nemen overheden, wetenschap, NGO’s en de visserijsector deel.
De afgelopen jaren is er door deze partijen, maar ook de North Sea Advisory Council (NSAC), enorm veel werk verricht om tot een werkbare aanlandplicht te komen. Een belangrijk onderdeel daarvan is het zogenaamde scholplan voor de BT 2 (puls- en boomkor maaswijdte 80 – 119 mm).
Uitzondering op basis van scholplan
Als de Europese Commissie instemt met de joint recommendation van de Noordzee-lidstaten verenigd in de Scheveningengroep, dan komt er voor de BT 2-visserij een uitzondering voor schol binnen de aanlandplicht op basis van de overlevingskansen van bijvangst. Deze uitzondering is daarnaast mede gebaseerd op het zogenaamde scholplan.
Pilot monitoring, selectiviteit en overleving
Binnen het scholplan dient de sector in samenwerking met de overheid te werken aan een pilot voor cameramonitoring, de verbetering van de selectiviteit en de verbetering van de overlevingskansen van bijvangst. Er is op dit moment drie jaar uitgetrokken om dit werk te verrichten. De komende maanden bereiden de Nederlandse Vissersbond en VisNed met de overheid de werkpakketten voor zodat er in 2019 gestart kan worden.
Afstemming Noordzeevloten
Bij het opstellen van de werkpakketten wordt er contact gezocht en afstemming verricht met de collega Noordzeevissers die vergelijkbare visserijen uitvoeren. Zo vindt er op donderdag 12 juli een overleg plaats met de Duits gevlagde BT 2 pulsvissers en de Duitse visserijorganisaties. Overleg en afstemming met de visserij uit België en het Verenigd Koninkrijk volgen ook nog.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.