Werksessie onderzoeksalternatieven project Wieringerhoek

10 december, 2020
Wieringerhoek
Afbeelding afkomstig van projectteam Wieringerhoek

Tijdens een online werksessie van het project Wieringerhoek afgelopen week bespraken belanghebbenden, waaronder de visserij, de uitkomsten van het milieueffectonderzoek. Verschillende onderzoeksalternatieven voor de Wieringerhoek werden gepresenteerd en besproken. Om de belangen van de IJsselmeervissers tijdens deze werksessie op tafel te leggen, sloot Emma Kater – de Boer aan.

De aanleiding

Het project Wieringerhoek is onderdeel van de Programmatische aanpak grote wateren (PAGW). Het PAGW heeft als doel ecologisch robuuste systemen in de grote wateren te creëren. Dit betreft diverse wateren, waaronder het IJsselmeer.  Project Wieringerhoek is een onderdeel van deze hele opgave voor het IJsselmeer.

Verschillende onderzoeksalternatieven

In november 2019 is het projectteam Wieringerhoek begonnen met een startbeslissing. Daarbij is de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) opgesteld. Deze verscheen ter inzage in het voorjaar van 2020. Hierop diende onder andere de Nederlandse Vissersbond in mei 2020 een zienswijze in.

Als volgende stap heeft het projectteam zogeheten onderzoeksalternatieven opgesteld in een milieueffectrapportage (MER), waarbij van elk onderzoeksalternatief de voor- en nadelige effecten op een rij worden gezet. Hieruit wordt vervolgens besloten welk onderzoeksalternatief de voorkeur heeft. Deze verschillende onderzoeksalternatieven werden tijdens de werksessie gepresenteerd.

Visserij meegenomen in de voorkeursalternatieven

Ook de IJsselmeervisserij krijgt een score in het afwegen van de onderzoeksalternatieven. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen ‘vaste vistuigen’ en ‘gemene weide visserij’. In alle alternatieven worden locaties geraakt waar vaste vistuigen, oftewel fuiken, zijn neergezet. Een woordvoerder vanuit het projectteam gaf hierbij aan dat de nadelen voor de IJsselmeervisserij in bepaalde onderzoeksalternatieven wel minder zijn en dat dit in de afweging kan worden meegenomen. Daarbij meldde de woordvoerder ook dat het dan wel belangrijk is om alternatieve plaatsen te vinden voor de vaste fuiken.

Wat betreft de gemene weide visserij gaf de woordvoerder van het projectteam aan dat dit ook in elk onderzoeksalternatief nadelige effecten zal ervaren, maar dat het positieve effect van een ‘toenemende visstand’ door paaigebieden als positief effect voor de gemene weide visserij ook wordt meegenomen in de afweging voor een voorkeursalternatief.

Belangen IJsselmeervissers

Namens de Nederlandse Vissersbond (PO IJsselmeer) legde Emma Kater – de Boer uit dat er voor de visserijbedrijven geen alternatieve fuikenplaatsen zijn. De huidige fuikenplaatsen zijn voor hen heel belangrijk. Als vissers deze verliezen kan dit het einde van hun bedrijf betekenen.

Zo zagen we bij het Kornwerderzand ook dat na de ontwikkeling van de vismigratierivier vissers fuikenplaatsen verloren en daar geen alternatieve fuikenplaatsen voor terug kregen. Het is dus heel belangrijk dat bij het afwegen van de alternatieven fuikenvissers hun plaatsen behouden.

Garnalenvisserij

De garnalenvisserij wordt ook meegenomen in het afwegen van de voorkeursalternatieven onder de noemer ‘scheepvaart’. Bij de afsluitdijk wordt de mogelijkheid voor het aanleggen van een vismigratierivier onderzocht. Deze vismigratierivier zorgt voor een negatieve scoring voor de vaarroute. Dit betekent dat in de afwegingen van alternatieven wordt overwogen om of de vaarroute iets te verplaatsen of de vismigratierivier te verplaatsen.

Initiatieven van derden & meekoppelkansen

Na het behandelen van de voorkeursalternatieven presenteerden verschillende partijen over hun initiatieven voor duurzame projecten passend binnen het project Wieringerhoek. Projectteam Wieringerhoek zal ook hierin keuzes moeten maken welke meekoppelkansen mogelijk zijn. Enkele gepresenteerde koppelkansen zullen negatieve gevolgen hebben voor vissers. De Nederlandse Vissersbond houdt dit traject nauwlettend in de gaten en zal waar nodig en kan de vissersstem laten horen.

Vervolgproces begin 2021

De uitkomsten van en reacties op de milieueffectrapportage zijn tijdens deze bijeenkomst besproken. In februari 2021 gaat het projectteam een verkenning uitvoeren naar de verschillende alternatieven om te komen tot een voorkeursalternatief. Wanneer deze wordt gepubliceerd (half 2021) kan men hierop reageren met een zienswijze. Eind 2021 zal de definitieve voorkeursalternatief worden vastgesteld. Door allerlei procedures zal naar verwachting in 2025 gestart worden met de realisatie van het project.

Tot slot

Het is goed dat deze werksessies georganiseerd worden voor belanghebbenden. Zo kan onder andere de visserijsector hun belangen onder de aandacht brengen. Bij de afsluiting van de werksessie werd gevraag naar een afsluitende boodschap van de belanghebbenden. Hierbij heeft Emma aangegeven verrast en verbaasd te zijn door de vele nieuwe initiatieven die naast de project Wieringerhoek plaatsvinden. “De visserij moet goed onder de aandacht blijven binnen dit soort initiatieven. Het voortbestaan van generatielang bestaande visserijbedrijven hangt hier van af”, aldus Emma Kater – de Boer.

Meer informatie

Emma de Boer
Emma de Boer

Neem voor meer informatie contact op met Emma Kater – de Boer via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

 

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses