Wat is het beste beleidsinstrument voor duurzaam visserijbeheer? Volgens wetenschappers van de Universiteit van Washington en Californië is dit het instellen van maximaal duurzame vangsten op basis van wetenschappelijk onderzoek, in combinatie met streng toezicht op de handhaving. Dus geen Scholbox, Marine Protected Area of andere gebiedssluiting.
Eind november 2016 hebben de onderzoekers de resultaten van hun studie naar de effectiviteit van natuurbeheermaatregelen gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences. Ze hebben 28 van de belangrijkste visserijen ter wereld onder de loep genomen. Als het gaat om het nastreven van productieve visbestanden, blijkt er een grote verscheidenheid in beheermaatregelen. De effectiviteit daarvan is in veel gevallen niet aangetoond, maar van drie maatregelen is vastgesteld dat deze wel doelmatig zijn.
Bestandsbepaling, vangstbeperking en handhaving
“Visserijbeheer is complexe materie, wereldwijd gezien is er een ongekend diversiteit in maatregelen en strategieën. Ons onderzoek toont aan dat de meest succesvolle vormen van visserijbeheer altijd bestaan uit wetenschappelijk onderzoek om de omvang van vispopulaties vast te stellen, vangstbeperkingen en adequaat toezicht inclusief handhaving,” aldus onderzoeksleider Michael Melnychuk van de School of Aquatic and Fishery Sciences, onderdeel van Universiteit van Washington en Californië. “Bestandsbepaling, vangstbeperking en handhaving zijn belangrijker voor het komen tot productieve vis- en schelpdierbestanden dan andere maatregelen, waaronder het sluiten van kwetsbare gebieden.”
Visserijbeleid langs de lat
Het is de eerste keer dat wetenschappers de effectiviteit van visserijbeleid langs de lat hebben gehouden. Daarvoor is input geleverd door 182 bronnen, waaronder wetenschappers, visserijondernemers en non-gouvernementele milieuorganisaties (NGO’s). De respondenten leverden informatie aan over wetenschappelijk onderzoek, beheer, handhaving, sociaaleconomische aspecten, geldende beheermaatregelen, visserijdruk en bestandsgegevens. Met deze input is de effectiviteit van visserijbeheermaatregelen bepaald.
Vissers niet meer verjagen
Vissersbond voorzitter Johan Nooitgedagt is zeer geïnteresseerd in het onderzoek en de aanpak. “Tot nu toe ontbrak er een goed systeem om het nut en de noodzaak van verschillende beheermaatregelen te beoordelen. Vaak is het beleid gebaseerd op aannames die uit de lucht gegrepen zijn. Kijk naar de Scholbox, een schoolvoorbeeld van een ineffectieve maatregel. Laat mensen die geloven in overbevissing vanaf nu roepen om bestandsbepaling, vangstbeperking en handhaving. De vissers hebben allang aangetoond zich daaraan te committeren. Maar stop met het verjagen van vissers van hun visgronden.”