WR-274 test verder met het Swedish Grid

20 december, 2018
Swedish grid
Swedish grid (Foto: Pieke Molenaar)

Het afgelopen jaar heeft de WR-274 meerdere testen uitgevoerd met het in de Zweedse langoustinevisserij populaire ‘Swedish grid’. Tijdens de laatste testreis op de WR-274 in juli zijn er goede resultaten behaald en is het grid verder aangepast op de Nederlandse langoustinevisserij. Afgelopen week is de WR-274 wederom naar zee gegaan om binnen het project Netinnovatie Kottervisserij deel II het verder ontwikkelde Swedish grid te testen.

Swedish Grid

Het Swedish grid is een grid met spijlen waar de Noorse kreeft doorheen kan, maar de vis niet. In de Nederlandse versie van het Swedish grid is in het net een aflopend geleidingspaneel aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de vangst naar beneden wordt geleid. Vervolgens gaan de langoustines door het Swedish grid naar de onderste kuil en wordt de overige vis door een opening onderaan het geleidingspaneel naar een aparte kuil geleid.

Alternatief voor langoustinevissers

De afgelopen week heeft de WR-274 nog een testreis met het Swedish grid gemaakt, waarbij wetenschapper Pieke Molenaar aan boord stapte bij schipper John-Mark Zomerdijk. “Het doel van het Swedish grid is om te komen tot een alternatief naast het SepNep voor de langoustinevissers, waarbij we zo min mogelijk langoustines verliezen en de maatse en ondermaatse vis optimaal gescheiden wordt onder water”, zegt de Nederlandse Vissersbond.

“We hebben verschillende versies getest en zijn aardig te spreken over de resultaten. De volgende stap is om de spijlen smaller te maken zodat we nog meer schol kunnen lozen onder water zonder dat we daarbij kreeft verliezen”, aldus schipper John-Mark.

Verschil kuilen
Verschil kuilen (Foto: Pieke Molenaar)

Geen langoustines in de viszak

De testen met het Swedish grid zijn begonnen met het zelfbemonsteringsprotocol van WMR. De afgelopen testweek stapte Pieke Molenaar, onderzoeker bij WMR, aan boord van de WR-274 om de proef te begeleiden. “Er wordt nauwelijks Noorse kreeft gevonden in de viszak. De Noorse kreeften zaten eigenlijk alleen in de onderkuil, hier werd helaas ook nog schol aangetroffen”, vertelt Molenaar. “Voorlopige uitkomsten van de reis kan ik op dit moment daarom ook niet geven. Daarvoor moeten we eerst alle data op een rij zetten.”

Hellinghoekmeter
Hellinghoekmeter (Foto: Sander van Rijswijk)

Netaanpassingen

CIV Den Oever is intensief betrokken bij de ontwikkeling van het Swedish grid. Sander van Rijswijk van CIV Den Oever stapte twee keer aan boord van de WR-274 om de ontwikkelingen te bekijken. “Bij de laatst geteste versie is er gekozen voor meer mazen rondom het grid en het netwerk rondom het grid is uitgevoerd in dubbel netwerk in plaats van enkel netwerk. Omdat het vanwege de wet- en regelgeving niet is toegestaan om nauwer netwerk toe te passen hebben we de zogenaamde dwingelap ingezet. De dwingelap is een netwerk dat de vis naar de onderkant van het grid dwingt”, vertelt Van Rijswijk. “Ook heeft CIV Den Oever een hellingshoekmeter aangeschaft welke tijdens het proefvissen op het grid is gemonteerd. De meter meet diepte, temperatuur en de hellingshoek van het grid.” Gedurende de week heeft deze hellinghoekmeter veel nuttige informatie gegeven over het gedrag van het grid tijdens het vissen.

“De selectie resultaten waren goed te noemen. Wel zit er nog platvis in de kreeftenzak. Ik sluit mij aan bij de bevindingen van John-Mark. Voor nu is het wenselijk om nog verder te gaan testen met het grid om tot een definitieve versie te komen. In grove lijnen gaat het goed, het wordt nu nog finetunen. We willen zien of we de platvis nog beter van de langoustines kunnen scheiden”, vertelt Sander. CIV Den Oever zal de huidige versie verder aanpassen, zodat deze vergeleken kan worden met de huidige versie.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met het secretariaat via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.

<< Terug naar het Weekjournaal

 

Het project Netinnovatie Kottervisserij deel 2 wordt ter voorbereiding op de aanlandplicht door de Nederlandse Vissersbond namens de kottersector uitgevoerd met steun uit het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV).

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses