Zeegrasherstel in de Waddenzee

15 mei, 2025

Sinds 2022 werkt Rijkswaterstaat aan het herstel van zeegras in de Waddenzee en de Zuidwestelijke Delta. Het project loopt tot en met 2027 en heeft als doel om zowel groot zeegras als klein zeegras duurzaam terug te brengen in het waddengebied. Waar het zeegras ooit een kenmerkend onderdeel was van de Waddenzee, is het sinds de vorige eeuw sterk afgenomen door watervervuiling, mechanische verstoring en veranderde hydrodynamiek. Het herstelproject moet daar verandering in brengen.

Functionele waarde van zeegras

Zeegras is van groot belang voor de ecologische kwaliteit van de Waddenzee. De onderwaterplanten verbeteren de waterkwaliteit door het vasthouden van slib, stabiliseren de zeebodem en bieden belangrijke habitat voor vissen, garnalen en schelpdieren. Ook speelt zeegras een rol bij kustbescherming door het dempen van golfslag, en draagt het bij aan de opslag van koolstof. Daarmee is het herstel niet alleen van ecologische, maar ook van klimaattechnische betekenis.

Griend en Ameland

In het voorjaar van 2025 is Rijkswaterstaat gestart met een nieuwe inzaaironde. De werkzaamheden zijn met name gericht op het uitbreiden en versterken van bestaande zeegrasvelden bij Griend en Ameland. Vooral ten zuiden van Ameland is de afgelopen jaren al positieve groei waargenomen. Op die locatie worden de velden nu verder uitgebreid. Het inzaaien gebeurt met behulp van aangepaste apparatuur, waaronder een speciaal ontwikkelde handmatige zaaimachine.

Publiek als partner in monitoring

Dit jaar betrekt Rijkswaterstaat ook het publiek nadrukkelijk bij het project. Inwoners, wadlopers, strandgangers, maar ook vissers worden gevraagd om waarnemingen van zeegras buiten de bekende proefvelden te melden. Die informatie helpt onderzoekers bij het volgen van verspreiding en spontane vestiging. Daarnaast zijn vrijwilligers actief betrokken bij het zaaien van zeegras, onder andere op locaties bij Ameland.

Het herstel van zeegras kan positieve effecten hebben voor de visstand. Een toename van onderwatervegetatie betekent meer schuil- en opgroeiruimte voor jonge vis, wat op termijn gunstig kan uitpakken voor de ecologische draagkracht van het gebied én voor de visserij.

Samenwerkingsverband

Het project wordt uitgevoerd door Rijkswaterstaat in samenwerking met Witteveen+Bos, de Rijksuniversiteit Groningen, The Fieldwork Company en Altenburg & Wymenga. Meer informatie over het zeegrasherstelproject is te vinden op: www.rijkswaterstaat.nl/waddenzee-zeegras.

Voor meer informatie

Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl,
vragen naar Amerik Schuitemaker.

Aanmelden weekjournaal

Plaatsen van formulier mailchimp

Recent Courses