Samen met vissersvereniging ‘Hulp in Nood’ heeft de Nederlandse Vissersbond een zienswijze ingediend op de voorgenomen gaswinning in veld N05-A. De beoogde locatie van het platform voor de gaswinning in dit veld bevindt zich in het Nederlandse deel van de Noordzee, ongeveer twintig kilometer uit de kust van Schiermonnikoog, Rottumerplaat en Borkum. In de zienswijze wordt gepleit voor een vissersvriendelijke aanpak in de realisatie van dit project.
Wat gaat er gebeuren
Voor het oprichten van een platform, het uitvoeren van diepboringen en het aanleggen van een pijpleiding zijn vergunningen van de Minister van Economische Zaken en Klimaat nodig. Ter voorbereiding op deze vergunningverlening wordt een milieueffectrapport (MER) opgesteld om mogelijke effecten op het milieu te onderzoeken. De mededeling bevat de onderzoeksopzet voor het toekomstige MER. In de mededeling staat beschreven hoe het milieuonderzoek wordt uitgevoerd en hoe dit in het MER wordt opgenomen. Iedereen kan gedurende zes weken op de inhoud van de mededeling reageren door het indienen van een zienswijze.
Aandacht voor vissers in het m.e.r. rapport
In de zienswijze vragen we aandacht voor de beroepsvissers die hun activiteit beoefenen tot aan 20 kilometer uit de kust, gerekend van Ameland oost-over tot en met het Duitse eiland Borkum. Het platform N05-A staat gepland in een volgepland gebied. Op enige afstand van de platformlocatie zijn een aantal offshore windparken, gesloten gebieden, meerdere olie- en gasplatforms, zandwinningsgebieden, pijpleidingen en onderzeese kabels voor het transport van elektriciteit en data aanwezig.
Effecten
De beoogde locatie van het gasplatform levert voor de visserij geen direct probleem op. In de zienswijze leggen we de zorg neer over de mogelijke cumulatieve effecten als gevolg van andere (reeds vergunde) projecten van derden in de omgeving, zoals zandwinningsactiviteiten en de bouw van nieuwe offshore windparken. De sector is met name benieuwd wat de cumulatie van deze samenhang met derden voor effect heeft op het milieu en visbestanden wanneer zoveel verschillende activiteiten in een gebied plaatsvinden.
Pijpleidingstracé
Doordat de plaatsing van een pijpleiding onmisbaar is voor de realisatie van het gaswinningsplatform pleiten we voor de variant met de minste impact op visserij, namelijk het tracé met de kortste route door de zeebodem en waarin belangrijke visbestekken worden ontzien. Aansluitend streeft de Nederlandse Vissersbond ernaar dat de leidingen op voldoende diepte worden ingegraven. Een oppervlakkige of op de zeebodem gelegen pijpleiding maakt het onmogelijk om in een bepaald gebied te vissen.
Meer informatie
Voor mee informatie kunt u contact opnemen met Emma de Boer, per e-mail via secretariaat@vissersbond.nl of telefonisch via 0527-698151.