De Nederlandse Vissersbond heeft een zienswijze ingediend bij het Bureau Energieprojecten, waarmee gereageerd is op de ontwerpbesluiten betreffende de gaswinning in Ternaard en de Waddenzee. Van 27 augustus tot en met 7 oktober 2021 lagen het ontwerp inpassingsplan en de ontwerpbesluiten, samen met het bijbehorende milieueffectrapportage voor het project Gaswinning Ternaard ter inzage en konden belanghebbenden een zienswijze hierop indienen.
Project Gaswinning Ternaard
De Nederlandse Aardoliemaatschappij B.V. (NAM) wil gas gaan winnen uit het gasveld ten noorden van het dorp Ternaard. Een klein deel van dit gasveld ligt onder land, het grootste deel onder de Waddenzee. Mocht het tot een boring komen, dan gebeurt deze op een nieuw aan te leggen locatie ten oosten van Ternaard. Als de boring succesvol is wil de NAM gas uit het gasveld winnen. Hiervoor zou een nieuwe pijpleiding nodig zijn naar de bestaande NAM-locatie Moddergat. (Bron: Rijksoverheid)
Belangen beroepsvisserij
Met de door ons ingediende zienswijze vragen we aandacht voor de beroepsvisserij die plaats vindt in het gaswinningsgebied in de Waddenzee. We zien dat van alle kanten het werkgebied van onze leden beroepsvissers wordt “volgebouwd” en activiteiten worden uitgevoerd die niet alleen het ecosysteem, maar ook de beroepsvisserij schaden die al eeuwenlang een plek heeft op de Nederlandse Waddenzee en Noordzee.
Naar onze mening worden de belangen van de beroepsvissers te weinig erkend in de belangenafweging en realisatie van de plannen. De Nederlandse Vissersbond pleit er dan ook voor dat de belangen van de beroepsvisserij worden erkend en worden meegenomen in de besluitvorming.
Effecten op het ecosysteem
Daarnaast hebben we onze zorgen geuit over de mogelijke effecten van het gaswinningsproject op de leefomgeving en het ecosysteem. Momenteel is er te weinig bekend over de effecten van gaswinning of bijbehorende constructies op en/of in zee op het bestaande ecosysteem en de daarin voorkomende, gezonde, visbestanden. De Nederlandse Vissersbond is dan ook van mening dat er nader onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek dient plaats te vinden, nu te veel onduidelijk is aangaande de impact van dit project op het ecosysteem.
In de milieueffectrapportage (MER) en de passende beoordeling mist tevens een (meer) gedetailleerde beschrijving wat de effecten van gaswinning in de Waddenzee zullen zijn t.a.v. de verstoring van vogels, vissen en/of zeezoogdieren, de verstoring van de zeebodem, het oppervlakteverlies van biologisch areaal en hinder en beperkingen voor de scheepvaart en visserij. Verder wil de sector ook weten wat de effecten zullen zijn van geleidelijke bodemdaling boven het gasveld en tot hoeveel mijl buiten het gasveld deze bodemdaling mogelijk kan strekken.
Advies Waddenacademie
Op verzoek van de Tweede Kamer heeft de Waddenacademie begin oktober onafhankelijk juridisch advies uitgebracht aangaande de vergunningaanvraag op basis van de Wet natuurbescherming (Wnb) ten behoeve van het project. De Waddenacademie concludeert dat “de ontwerp-vergunning Wet natuurbescherming en de daaraan ten grondslag liggende passende beoordeling onvoldoende overtuigend aantonen dat redelijke wetenschappelijke twijfel over het ontstaan van nadelige gevolgen voor de natuurlijke kenmerken en doelen van de Waddenzee ontbreekt. Het Natura-2000 regime laat in een dergelijk geval niet toe dat de vergunning wordt verleend.” (Bron: Waddenacademie, 2021).
Volgens de Waddenacademie laat het Natura-2000 beschermingsregime het in dit geval niet toe een Wnb-vergunning af te geven t.b.v. het gaswinningsproject. Daarbij stelt de Waddenacademie dat er tevens onderzocht moet worden wat de verhouding tussen het project en de verplichtingen op grond van internationale natuurbeschermingsverdragen is. Dit laatste heeft de Waddenacademie in haar advies buiten beschouwing gelaten.
De Nederlandse Vissersbond schaart zich achter het advies van de Waddenacademie en bevestigt het advies naar onze mening de zorgen die er bij ons en onze achterban heersen m.b.t. de impact van het project op o.a. het ecosysteem en de leefomgeving.
Duurzame energie en gevolgen gaswinning
Ook hebben we in onze zienswijze vragen gesteld over hoe het project Gaswinning Ternaard zich verhoudt tot de Europese afspraken op het gebied van de transitie naar meer duurzame energiebronnen, zoals deze zijn vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs. Een nieuw gaswinningsproject valt in onze optiek niet te rijmen met deze doelstellingen.
Tot slot hebben we benadrukt dat er niet eenzelfde situatie moet ontstaan zoals in Groningen het geval is, waar als gevolg van de gaswinning in het Groningengasveld de regio de afgelopen jaren getroffen is door diverse aardbevingen, met veel (materiële) schade tot gevolg. Het kabinet heeft daarop besloten de gaswinning in Groningen af te bouwen en op termijn stop te zetten. Wij vragen ons af in hoeverre de problemen die in Groningen spelen op deze wijze verplaatst worden naar Ternaard en de Waddenzee.
Vervolg
Alle zienswijzen, reacties en adviezen worden verzameld, verwerkt worden gepubliceerd. Vervolgens zullen de zienswijzen betrokken worden bij de definitieve besluitvormingen. Op de definitieve besluitvorming kunnen we wederom inspraak leveren.
Meer informatie
Neem voor meer informatie contact op met Emma Kater-de Boer of Egbert van der Tuin via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.