De Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid heeft namens haar leden IJsselmeervissers een zienswijze ingediend voor de ontwerpvoorkeursbeslissing en het milieueffectrapport voor de PAGW verkenning Wieringerhoek. In de Wieringerhoek liggen belangrijke visbestekken voor de staand want visserij en de fuikenvisserij. De Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid wil dan ook duidelijkheid over de gegarandeerde toekomst voor deze vissers. Ook stelt raadslid Cees Meeldijk van gemeente Hollands Kroon de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid op de hoogte over de visserijvrije zones in de Wieringerhoek.
Project Wieringerhoek
Het project Wieringerhoek is onderdeel van de Programmatische Aanpak Groter Wateren (PAGW) en de Agenda IJsselmeergebied 2050. Het project heeft als hoofddoel ‘het versterken van het deltakarakter van de verbinding IJsselmeer – Waddenzee door natuurlijke overgangen te creëren. Eerder heeft de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid al een zienswijze ingediend voor de Startbeslissing en Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) van dit project. Op deze eerdere zienswijze is ook antwoord gegeven in de nota van antwoord door de minister van Infrastructuur en Waterstaat.
Staand want visserij
In de Wieringerhoek liggen voor onze IJsselmeervissers zeer goede visbestekken waar ze in bepaalde periodes met staand want mogen vissen. Mocht er sprake zijn van visserij beperkende maatregelen, dan verzoekt de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid om kennis te nemen van de belangen van onze vissers. ‘Voor deze vorm van visserij beschikken de vissers over een Wnb-vergunning. We zullen er dus vanuit gaan dat de visserij daar kan blijven bestaan binnen de richtlijnen van deze vergunning’, zo geeft de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid aan in haar zienswijze.
Fuikenvisserij
Ook voor de fuikenvisserij is het gebied dat geselecteerd is voor het project Wieringerhoek essentieel visgebied. Daarom zou de Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid graag bevestigd zien dat het mogelijk blijft voor de fuikenvisserij om hier hun fuiken te blijven plaatsen. Het is voor de IJsselmeervissers zeer van belang dat deze visserij kan blijven bestaan in deze gebieden. Naar schatting bevindt 20 % van de ruimte voor de fuikenvisserij zich in de Wieringerhoek.
Nulmeting en monitoring
De Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid is ook benieuwd of er al een nulmeting is gedaan naar de huidige status van de Wieringerhoek. Om het effect van een project te evalueren is een nulmeting immers essentieel. Aanvullend is onze vraag of na de nulmeting ook regelmatige monitoring tijdens het project plaatsvindt om de ontwikkelingen van het project wetenschappelijk te onderbouwen.
Vragen gesteld door raadslid Hollands Kroon
Naast de schriftelijke procedure voor het indienen van een zienswijze, zijn er door Cees Meeldijk, raadslid van gemeente Hollands Kroon, vragen gesteld aan Rijkswaterstaat over de visvrijezones rond het nieuwe plan van de Wieringerhoek. Daar heeft Rijkswaterstaat antwoord op gegeven. Het Ministerie van LNV is bezig met het instellen van visserij vrije zones. Er komt er ook een bij het sluiscomplex Den Oever. Het is de bedoeling dat deze zone ca 1000 meter om het sluiscomplex komt te liggen aan de Waddenzeezijde, en 250 meter aan de IJsselmeerzijde. De exacte begrenzing van deze zone is nu nog niet bekend, omdat de procedure daarvoor nog loopt en daar nog bezwaren zijn ingediend die nog behandeld moeten worden. LNV is uitvoerder voor zowel de regeling, alsook voor eventuele compensatie aan beroepsvissers.
Als er nieuwe voorzieningen komen aan de Afsluitdijk zal deze zone daarvoor als uitgangspunt gaan gelden. In project Wieringerhoek, en in het bijzonder bij het onderdeel Variantenstudie Zoetzoutovergang, kan Rijkswaterstaat nu nog niet aangeven hoe dat er exact uit gaat zien. Het Ministerie gaat voorlopig bij de studie uit van de aangegeven zone van 1000-250 meter.
Voor meer informatie
Contact opnemen met het team Nederlandse Vissersbond/PO Delta Zuid via T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl, vragen naar Emma Kater en/of Ruben van Beek.