De Nederlandse Vissersbond heeft, namens haar leden, zijnde diverse/betrokken visserijbedrijven een zienswijze ingediend op de plannen om zandwinning te starten in het IJsselmeer, inclusief de aanleg van een werkeiland. De Nederlandse Vissersbond is niet per se tegen zandwinning in dit gebied, als er een goede regeling komt voor het verlies aan visgrond en compensatie voor natuurwaarden, zoals de visserij zelf ook voor compensatie moet zorgen.
Verlies van visgronden en toename hinder
Eén van de randvoorwaarden voor de zandwinning was dat deze niet in visgebieden zou plaatsvinden. Rijkswaterstaat beweert dat er geen sprake is van een verlies aan viswater en andere betrokken schrijven het weg onder het mom van minieme verlies van visgronden.
De Nederlandse Vissersbond vindt het spijtig dat de geplande werkzaamheden betekenen dat de vissers moeten omvaren en deze visgronden niet langer kunnen gebruiken. Zeker nu de vissers in het IJsselmeergebied al te maken hebben gehad met enorme reducties van net-inspanningen en andere restricties. Het overige scheepsvaartverkeer zal ook tot meer hinder gaan leiden, omdat alle scheepsvaart een kleiner deel van de druk bezette IJsselmeer tot haar beschikking krijgt.
Vergunningaanvraag op punten onvoldoende onderbouwd
Andere punten die volgens de Nederlandse Vissersbond in de aanvraag onvoldoende weerlegd worden, zijn onder andere de negatieve effecten van het aanzicht van het werkeiland in het uitgestrekte IJsselmeerlandschap en de ecologische gevolgen van de aanleg van eiland en zandwinput.
De beroepsvisserij is een activiteit die al sinds de afsluiting van het IJsselmeer plaatsvindt in het gebied. Zeker nu de vissers te maken hebben met vele kritische (ecologische) randvoorwaarden waaraan zij moeten voldoen, willen zij niet dat er negatieve effecten optreden als gevolg van dit project. Deze effecten zouden gevolgen kunnen hebben voor de vergunningaanvragen (Wet natuurbescherming) voor visserij-activiteiten in het IJsselmeergebied in de nabije toekomst.
De Nederlandse Vissersbond stelt onder meer vraagtekens bij het effect van kunstmatige verlichting op het eiland, gevolgen van het geluid, de verwachte stikstofuitstoot (voor het Natura 2000-gebied IJsselmeer, maar ook de Wieden / Weerribben) door de industriële activiteiten, mogelijke slib- en waterkwaliteitproblemen vanwege de zandwinput met z’n diepte van 60 meter en de maatregelen die getroffen worden om het milieu te ontzien dan wel minder te belasten.
Compensatiefonds
Door verschillende natuurbeschermings- en commerciële claims op het IJsselmeer komen de vissers meer en meer in het gedrang. De Nederlandse Vissersbond pleit voor een compensatiefonds, waarbij een deel van de financiële middelen worden ingezet om vissers vrijwillig vervroegd te laten stoppen, zodat er meer ruimte is voor overblijvers. De rest van het geld dient te worden gebruikt voor compensatie van materiële en immateriële schade.
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Nederlandse Vissersbond, T 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl
Illustratie ontwerp Jan-Bruyn bnt
<< Terug naar het Weekjournaal